Oostenrijk boekt succes met de snelle en strenge maatregelen tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen vlakt er steeds verder af. Langzaamaan versoepelt Oostenrijk daarom de coronabeperkingen, maar het land probeert tegelijkertijd nog effectiever het virus te beteugelen. Minister van Volksgezondheid, Rudi Anschober, is van plan alle bejaarden in tehuizen te testen.

Oostenrijk telt op dit moment rond de 14.000 coronabesmettingen en 410 mensen overleden er aan de ziekte. Met een dagelijkse groei van 0,9% in het aantal besmettingen is er bijna een ‘vlakke groei’. Volgens minister Anschober komt dit door het goede gedrag van de Oostenrijkers. Hij doet dan ook een beroep op het volk om dat gedrag voort te zetten.

(Lees verder onder de video)

130.000 extra tests

Toen de crisis begon, verdubbelde het aantal besmettingen in de Alpenrepubliek iedere drie dagen. Inmiddels duurt het al meer dan dertig dagen voordat er een nieuwe verdubbeling plaatsvindt. Ook het aantal genezingen is inmiddels hoger dan het aantal nieuwe besmettingen. Het is volgens Anschober dan ook tijd voor ‘de tweede fase’.

Die komt erop neer dat Oostenrijk massaal haar oudere bevolking gaat testen. Uit internationale vergelijking blijkt dat bejaardentehuizen dé broeihaarden van het coronavirus zijn. Oostenrijk gaat daarom iedereen die woont of werkt in een bejaardentehuis testen. Hiervoor zijn 130.000 extra tests nodig, grofweg het aantal tests dat al is uitgevoerd in het land.

Oostenrijk voert ook een lichte versoepeling in van de coronabeperkingen. Deze versoepeling wordt echter per dag opnieuw bekeken. Kleine winkels mogen de deuren weer openen, maar tegelijkertijd moeten de werknemers zich laten testen. Als blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen te snel stijgt, dan gaan de winkels weer dicht.

Oostenrijk zette eind maart al volop in op mondmaskers om nieuwe besmettingen tegen te gaan.