Het gaat de goede kant op met Oostenrijk. In de strijd tegen het coronavirus doet het land beter dan andere West-Europese landen. Stukje bij beetje komen er meer versoepelingen. Kleine winkels mochten al open, nu liggen tevens de plannen klaar voor de horeca. Er bestaat desondanks een kans dat de restricties terugkomen. Een stijging van het aantal besmettingen betekent per direct dat de versoepelingen stil liggen.

We gaan deze weg, omdat we in Oostenrijk in het bijzonder gedisciplineerd waren, en omdat de ontwikkeling [van het virus] beter is dan in andere landen,” aldus de Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz. Met het laatste zou Kurz nog weleens gelijk kunnen hebben. Het land telt 14.873 besmettingen en 491 doden – een stuk lager dan andere West-Europese landen. Maar ook opvallend is dat het aantal doden relatief veel lager ligt met slechts 1 tot 2 doden per 100 besmettingen. Ter vergelijking: in België ligt dat aantal boven de 10. Het aantal en tijdstip van de tests speelt uiteraard een rol bij die verhouding.

(Lees verder onder de video)

Oostenrijk het terras op

De versoepelingen gaan in stappen van twee weken. Zo kan op ieder moment aan de ‘handrem’ worden getrokken, of kan er zelfs worden teruggekeerd. Tegelijkertijd spreekt de Bondskanselier ook over ‘de nieuwe normaliteit’. Daarmee bedoelt hij dat veel restrictieve maatregelen zullen blijven gelden. Het verplicht stellen van een mondkapje is hier een voorbeeld van.

Als alles doorgaat volgens de huidige ontwikkelingen, dan mag Oostenrijk zich verheugen op veel leuks. Winkelcentra, grote winkels en diensten als kappers kunnen de deuren weer openen vanaf 1 mei. De klap op de vuurpijl is echter de heropening van de horeca. Vanaf 15 mei mogen alle cafés, restaurants en bars weer open, indien alles meezit. Wél zullen er beperkingen gelden voor groepsvorming in cafés. Ook blijft het voor medewerkers verplicht om gezichtsbescherming te dragen.