In het separatistische Oost-Oekraïne ligt een corona-uitbraak op de loer. Het probleem is alleen dat er weinig hulp van buitenaf zal komen. Oekraïne is van mening dat Rusland verantwoordelijk is voor de volksgezondheid in het Oosten. Rusland ontkent echter betrokkenheid bij het separatisme en heeft haar handen vol aan haar eigen coronacrisis. Oost-Oekraïne loopt hiermee een groot gezondheidsrisico, maar de kans is groot dat strenge maatregelen uitblijven.

Het separatistische deel van Oost-Oekraïne is opgesplitst in twee republieken: ‘Donetsk’ en ‘Loehansk’. Volgens veel westerse landen is Rusland hier direct verantwoordelijk voor. Rusland ontkent dit, maar steunt wel de separatisten in Oost-Oekraïne. Desondanks erkent Rusland Donetsk en Loehansk niet als onafhankelijke staten bij de VN. Hiermee is is Oost-Oekraïne een soort van ‘zwart gat’ als het gaat om coronacijfers. Het gebied is immers officieel van niemand behalve Oekraïne, maar de Oekraïense regering heeft het gebied niet in handen.

Geen ‘lockdown’ in Oost-Oekraïne

De oorlog in Oost-Oekraïne gaat gewoon door, maar corona is op de korte termijn misschien nog een groter gevaar. Hoewel het even geduurd heeft voordat het virus het Oosten bereikte, is corona daar nu ook doorgebroken. Zorgmedewerkers in het gebied maken zich hierom ernstige zorgen. De ziekenhuizen hadden voor de coronacrisis al moeite om goede zorg te verlenen, nu wordt dat nóg moeilijker. De autoriteiten van het gebied laten daarbovenop amper internationale hulp toe en Rusland en Oekraïne komen niet te hulp.

Er zijn enkele maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het coronavirus, maar het blijft minimaal. Zo gaan kinderen nog naar een dagverblijf en zijn de winkels nog open. Eveneens is het dragen van een gezichtsmasker nog niet ingeburgerd. Het is ook vooral de vraag of Oost-Oekraïne economisch gezien een ‘lockdown’ zou aankunnen. Velen verwachten dat de leiders van de republieken zich dit ook afvragen. De kans is daarom groot dat strenge maatregelen zullen uitblijven.