Kim Jong-un, de communistische dictator van Noord-Korea, is mogelijk overleden. Er is nog geen officiële bevestiging, maar de bewijzen lijken zich op te stapelen en de geruchten doen de ronde. Leiders in Noord-Korea, Zuid-Korea en de Verenigde Staten reageren ook alvast niet definitief. Eerder werd gemeld dat China medische hulp stuurde en Kim Jong-un een hartoperatie moest ondergaan. Zijn familie heeft dan ook een lange geschiedenis met hart- en vaatziektes. Maar waarom denken zoveel mensen nu dat hij dood is?

Medische hulp uit China voor Kim Jong-un

China stuurde eerder al medische hulp naar Noord-Korea, dat meldt de Zuid-Koreaanse krant ‘the Korea Times’. De Chinese delegatie, waaronder meerdere medische experten zaten, vertrok naar Noord-Korea terwijl er al veel geruchten waren dat Kim Jong-un in een slechte gezondheidstoestand verkeerde. De Chinese regering wil hierop niet reageren. Het is niet de eerste keer dat China medische hulp stuurt. Toen in 2008 Kim Jong Il behandeld werd voor een beroerte, werd ook medische hulp gestuurd. China en Noord-Korea zijn dan ook nauwe bondgenoten. Noord-Korea heeft China nodig voor economische en diplomatische hulp. China heeft Noord-Korea nodig, om te vermijden dat Amerikaanse troepen zich kunnen stationeren aan hun grens.

Op 12 april zou Kim Jong-un een hartoperatie hebben ondergaan. Hij zou aan de betere hand zijn geweest, maar dat wordt nu betwist. Leiders en politici in verschillende landen weten echter niet zeker wat er aan de hand is. Volgens Zuid-Korea lijkt alles normaal te zijn in Noord-Korea. De Amerikaanse president Donald Trump denkt ook dat Kim Jong-un wel in orde is en de geruchten fout zijn. Een Zuid-Koreaanse bron beweert zelfs dat Kim Jong-un binnenkort opnieuw publiek zal verschijnen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei dat hij “momenteel niks heeft om te delen” maar dat de VS “de situatie nauwkeurig in het oog houdt”.

Gezondheidstoestand van leiders Noord-Korea staatsgeheim

Noord-Korea is één van de meest geïsoleerde en geheimzinnige landen ter wereld. De communistische regering maakt maar weinig bekend, en doet er alles aan om dat zo te houden. De gezondheidstoestand van de Noord-Koreaanse leiders is staatsgeheim. Zelfs de leeftijd van Kim Jong-un is niet volledig zeker, maar hij zou 36 zijn. Er is geen officiële bevestiging van Noord-Korea, noch konden bronnen van Reuter in Noord-Korea bevestigen, dat hij effectief overleden zou zijn.

De dood van de vorige leiders werd ook eerst geheim gehouden. “Toen Kim Il-sung stierf om 2 uur ’s ochtends op acht juli, 1994, wisten slechts 5 mensen hiervan. Toen in 2011 Kim Jong-il stierf, duurde het nog 51 uur en 30 minuten voor het officieel bekend werd gemaakt op 19 december,” dat zei Tae Ku-min, een voormalige Noord-Koreaanse diplomaat.

Waarom denkt men dat Kim Jong-un dood is?

Noord-Korea laat dus lijken dat alles in orde is. Afgelopen woensdag stuurde de communistische overheid zelfs nog een brief naar de Syrische president Bashar al-Assad. De brief bedankte hem, omdat Syrië een bericht had gestuurd voor de 108ste verjaardag van overleden leider en oprichter van Noord-Korea, Kim Il-sung.

Maar één iets klopt niet: Kim Jong-un verschijnt niet meer in het openbaar. De Noord-Koreaanse dictator maakte er een gewoonte van zeer vaak op de staatstelevisie te spreken en in het openbaar te verschijnen. De staatspers van Noord-Korea zendt alleen nog oude berichten uit en er zijn geen publieke verschijningen meer. Hij was zelfs niet aanwezig op de bloemenhuldeceremonie voor zijn grootvader in Pyongyang, de Noord-Koreaanse hoofdstad. Het is de eerste keer dat hij die ceremonie mist sinds hij aan de macht kwam in 2012.

Niet iedereen is overtuigd dat hij het leven heeft gelaten. Het is namelijk niet de eerste keer dat Kim Jong-un uit het publieke leven verdwijnt. In 2014 verdween hij ook al eens voor meer dan een maand. Hij verscheen daarna opnieuw, maar kon niet goed lopen. Volgens de Zuid-Koreaanse president zijn er ook “geen buitengewone signalen”.

Niet iedereen in de Zuid-Koreaanse regering is het eens met hun president. Volgens oppositieleider Yoon Sang-hyun is er wel degelijk iets ernstig aan de hand, zeker door de hartoperatie van Kim Jong-un. Hij heeft dat vernomen van ‘een buitengewoon betrouwbare bron’. Ook Tae Ku-min blijft denken dat er iets niet klopt. Volgens hem is de reactie van de media erg merkwaardig. In 1986 waren er ook geruchten dat de toenmalige Noord-Koreaanse leider dood was. Hij zou zijn neergeschoten. Toen verscheen leider Kim Il-sung vaak op de televisie om die geruchten tegen te gaan. Nu is er echter niets te zien. Na de dood van de Iraanse generaal Qasem verscheen Kim Jong-un op de televisie slechts vier dagen na de feiten. Hij deed dit om hun sterke wilskracht te tonen om te strijden tegen de Verenigde Staten. Het is zeer ongebruikelijk dat Noord-Korea niet reageert op de geruchten”, Aldus Tae Ku-min.