Nobelprijswinnaar Luc Montagnier is er zeker van: het coronavirus is afkomstig uit een Chinees laboratorium. Dat stelde Montagnier op de Franse zender CNews nadat hij onderzoek deed naar het virus en de oorsprong ervan. 

De precieze aanleiding van de uitbraak van het coronavirus is tot op heden niet duidelijk. Volgens officiële communicatie van China zou het virus op een markt in de Chinese stad Wuhan overgeslagen zijn van een vleermuis op de mens nadat iemand er een onhygiënische vleermuis opat. Maar dat zou mogelijks een dekmantel zijn voor een grote fout gemaakt in een Chinees onderzoekslaboratorium. 

Ontsnapt uit Chinees labo? 

Ook volgens wetenschapper en Nobelprijswinnaar Luc Montagnier, die de Nobelprijs won voor het ontdekken van hiv, is de theorie van de Chinese markt slechts een “mooi verhaaltje”. Hij deed onderzoek naar de samenstelling van het coronavirus en ontdekte daarbij dat er deeltjes van het hiv-virus in het coronavirus zitten, wat normaal niet kan. 
 
“Die kunnen onmogelijk van een patiënt afkomstig zijn”, aldus Montagnier. “Je kunt enkel hiv inbrengen in een genoom met hulp van moleculaire instrumenten. Het is zeer minutieus werk. Dat kan enkel in een hoog beveiligd laboratorium worden gedaan.”
 
Montagnier denkt dan ook te weten hoe het virus ontsnapte uit een Chinees laboratorium, een these waarvoor ook al andere aanwijzingen zijn (lees hier). “Men probeerde in Wuhan een vaccin tegen aids te ontwikkelen en vervolgens werd een virus ontwikkeld, dat per ongeluk uit het laboratorium ontsnapte. Het lab in Wuhan is sinds het begin van de jaren 2000 gespecialiseerd in deze coronavirussen. Ze hebben expertise op dit gebied.”