Afgelopen zondag zei de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, dat hij vertrouwen heeft om de Palestijnse Gebieden te annexeren. Hiervoor heeft Netanyahu de goedkeuring van Washington nodig. Maar de Israëlische premier gelooft hierop te kunnen rekenen. De gebieden zijn in de praktijk al onder Israëlisch bestuur. Enkel op de kaart gelden de gebieden nog als ‘Palestijns’.

In een videoboodschap vertelt de Israëlische leider het nieuws. Hierin zegt hij het volgende: “President Trump heeft beloofd om de soevereiniteit van Israël te erkennen over de Joodse Gemeenschappen [in de Westelijke Jordaanoever]. Ik heb er vertrouwen in dat [hij] die belofte zal nakomen. Dat het mogelijk zal zijn om nog een historisch moment in de geschiedenis van Zionisme te vieren… Bedankt voor het vechten voor de rechten van de Joden.

(Lees verder onder de tweet)

Amerikaanse steun voor Netanyahu

De woorden van Netanyahu in de videoboodschap tekenen het honderdjarige jubileum van de San Remo Conferentie. In deze conferentie werd besloten dat de Joden recht hadden op een ‘nationaal huis’ in het Heilige Land. Hierbij moesten de rechten van de ‘niet-Joden’ in de regio ook gewaarborgd blijven. Volgens sommige stemmen in de Israëlische politiek betekent de San Remo Resolutie echter meer. Zo zou Israël recht hebben op controle over het gehele Israëlisch-Palestijnse gebied.

(Lees verder onder de tweet)

De gebieden die Netanyahu wil annexeren zijn de nederzettingen en bijna de gehele Jordaanvallei. Volgens internationale afspraken behoren deze gebieden tot de Palestijnen, maar in de praktijk ligt het anders. De Westelijke Jordaanoever is opgedeeld in drie zones: de zogeheten ‘a-‘, ‘b-‘ en ‘c-zones’. In de c-zones heeft Israël in principe volledige autoriteit en kunnen Palestijnen ook niet zomaar komen. Het leeuwendeel van de Palestijnse Gebieden behoort al tot de c-zones. In de praktijk is een annexatie volgens sommige critici daarom ook meer een ‘formaliteit’.

Of de annexatie gaat plaatsvinden, hangt af van Amerikaanse steun. Volgens Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is de annexatie van Palestijnse Gebieden een ‘Israëlische Zaak’. De Amerikaanse overheid zou nog wel met de Israëliërs willen overleggen, maar zonder publiciteit. De Europese Unie weigert Israëlische annexaties te erkennen.