De Franstalige liberalen van MR willen geen nieuwe gesprekken opstarten voor de vorming van een federale regering. Dat heeft voorzitter Georges-Louis Bouchez gezegd op La Première. Gisteren lanceerde N-VA-voorzitter Bart De Wever het idee om in juni, wanneer de volmachten van de regering-Wilmès aflopen, opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

De Wever richtte zijn oproep vooral tot de Vlaamse partijen om de krachten te verenigen en “zich niet in de afgrond van de PS en Ecolo te laten duwen”. De N-VA liet eveneens verstaan in juni de volmachten van de regering-Wilmès wellicht niet te zullen verlengen. “We moeten ons in juni opnieuw de vraag stellen of we niet beter een volwaardige regering hebben”, aldus de N-VA-voorzitter. “Wij zijn bereid het compromis te maken, maar wel vanuit onze logica en vanuit het programma dat wij belangrijk vinden. Anders hoeft het niet.”

De Franstalige liberalen van MR staan alvast niet te springen om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. “We gaan geen onderhandelingen starten over een regering zolang we de gezondheidssituatie en de opheffing van de beperkende maatregelen niet volledig onder controle hebben”, zei voorzitter Georges-Louis Bouchez dinsdag op La Première. “Politieke spanningen creëren terwijl de regering zich nu 100 procent moet concentreren op de volksgezondheid is geen goed idee.” Bouchez vindt dat er pas eind september opnieuw onderhandelingen kunnen plaatsvinden.

N-VA: “MR vertegenwoordigt 8% maar levert 50% van de ministers”

De N-VA blijft echter aandringen om in juni nieuwe gesprekken op te starten. “Er zal moeten gesproken worden”, reageerde Johan Van Overtveldt op Radio 1. “Ondanks alle lovenswaardige inspanningen van mevrouw Wilmès kan niemand ontkennen dat de besluitvorming niet loopt zoals ze loopt te horen”. Dat de liberalen de uitgestoken hand van De Wever afwijzen, verbaast de N-VA’er niet. “We praten hier over een partij die niet eens 8% van de bevolking vertegenwoordigt, maar wel 50% van de ministers heeft”, besluit Van Overtveldt die vooral opportunistische overwegingen afleidt uit de reactie van Bouchez.

Lees ook:

De Wever wil perspectief voor exitplan: “We lopen achter”