Als de gezondheidssituatie stabiliseert, is de MR bereid in juni de gesprekken over de vorming van een federale regering herop te starten. Dat zegt voorzitter Georges-Louis Bouchez donderdag op het Franstalige kanaal RTL. Eerder verklaarde de Waalse liberaal pas tegen eind september opnieuw rond de tafel te willen gaan zitten.

Het standpunt van Bouchez kwam echter onder druk te staan. Na N-VA en PS, lieten ook sp.a en de groenen verstaan niet gewonnen te zijn voor een verlenging van de volmachtenregering-Wilmès. “Ondanks alle lovenswaardige inspanningen van mevrouw Wilmès kan niemand ontkennen dat de besluitvorming niet loopt zoals ze loopt te horen”stelde N-VA’er Johan Van Overtveldt. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens, wiens partij zelf deel uitmaakt van de noodregering, liet al verstaan de volmachten wellicht niet te verlengen.

Vóór september resultaat

Eerder verklaarde MR-voorzitter Bouchez dat het nu niet de tijd is voor “politieke spanningen”. Hij gaf zelfs aan reeds pogingen om gesprekken op gang te brengen te hebben geblokkeerd. Ondervoorzitter Jean-Luc Crucke beschuldigde de andere partijen zelfs van woordbreuk. “Willen ze iets anders, dan moeten ze maar hun verantwoordelijkheid nemen”, klonk het bij hem.

Nu lijken de Waalse liberalen toch bijgedraaid over nieuwe onderhandelingen. “We kunnen in juni onderhandelingen aanvatten indien de gezondheidssituatie is gestabiliseerd”, stelt Bouchez op RTL. “Ik heb het gezegd: er moet vóór september een resultaat zijn. Maar ik heb nog altijd geen partijen gezien die over ook maar iets concreet hun beklag doen.”