De verlenging van de huidige minderheidsregering-Wilmès staat op losse schroeven. Verschillende partijen gaven al aan in juni de volmachten vanuit het parlement niet te zullen verlengen. Volgens de Franstalige liberalen van MR, die zowat de helft van de federale ministers leveren, plegen die partijen woordbreuk. 

“Er is geen alternatief voor de minderheidsregering-Wilmès”, zegt MR-ondervoorzitter Jean-Luc Crucke dinsdag op Radio 1. Naast de premier zijn alle Franstalige ministers in de federale regering van MR-signatuur. De ploeg van Sophie Wilmès kreeg bijzondere volmachten vanuit het parlement om de coronacrisis aan te pakken. Die lopen na 3 maanden af. In juni moet er dus beslist worden of de minderheidsregering nog eens een trimester verlengingen mag spelen of dat er een andere oplossing wordt gevonden.

De kans dat de volmachten verlengd worden, is bijzonder klein. N-VA, PS, sp.a en de groenen gaven al aan niet gewonnen te zijn voor een verlenging. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens, wiens partij zelf deel uitmaakt van de minderheidsregering, staat niet te springen voor een verlenging. Blijft nog over? Het piepkleine DéFI, dat wel vóor een verlenging van de volmachten is, en het iets minder kleine cdH. Bij Open Vld zal de koers wellicht afhangen van wie in mei tot voorzitter wordt gekroond.

Crucke: “Geen politieke spelletjes spelen”

Bij de Franstalige liberalen van MR zijn nieuwe regeringsonderhandelingen uit den boze. Voorzitter Georges-Louis Bouchez gaf zelfs al aan dat hij gesprekken zou blokkeren en al geblokkeerd heeft. Hij beschuldigt de partijen die tegen verlengingen zijn van “woordbreuk”. Ook MR-ondervoorzitter en Waals minister van Financiën Jean-Luc Crucke maakte dinsdag nog eens duidelijk dat de Franstalige liberalen niet zullen meewerken aan de heropstart van de onderhandelingen. Zijn partij zit dan ook in een zetel: in vrijwel elke denkbare constellatie komt de MR terug.

“Er is geen alternatief voor de minderheidsregering-Wilmès”, stelde Crucke op Radio 1. “Iedereen mag spreken van juni, maar we zijn nog maar april. We moeten nu de coronacrisis bestrijden en geen politieke spelletjes spelen.” De liberaal legt dan maar de bal in het kamp van de oppositiepartijen. “De drie regeringspartijen hebben de steun gekregen van zeven oppositiepartijen”, aldus Crucke. “Willen ze iets anders, dan moeten ze maar hun verantwoordelijkheid nemen. Maar denkt u nu echt dat de banden tussen de N-VA en de PS intussen verbeterd zijn?”