Een moslimterrorist heeft maandagavond in de buurt van Parijs twee verkeersagenten van de weg gemaaid. De agenten verkeren niet meer in levensgevaar. De dader wilde naar eigen zeggen wraak nemen vanwege Gaza en Palestina en zou trouwen hebben gezworen aan Islamitische Staat.

De 29-jarige Youssef T. reed maandagavond frontaal twee jonge Franse motoragenten aan in Colombes, in de buurt van Parijs. De twee verkeersagenten voerden op dat ogenblik controles uit in het kader van de coronamaatregelen. Een van de agenten, Benjamin F., geraakte geklemd tussen de BMW van de dader en een geparkeerde politiewagen. Hij had meerdere breuken en een hoofdwond. De andere agent, Antoine D., werd verwond aan zijn benen en bekken. Beide slachtoffers verkeerden maandagavond niet meer in levensgevaar.

Moslimterrorist nam “wraak vanwege Palestina en Gaza”

De dader verklaarde dat hij wraak wilde nemen nadat hij video’s over Gaza en Palestina had bekeken. Hij zou ook naar de Islamitische Staat (IS) verwezen hebben: zo verklaarde hij trouw gezworen te hebben aan de groepering. In een handgeschreven brief die in zijn auto werd gevonden suggereert de dader dat hij van plan was een martelaar te worden. Er werd ook een mes gevonden. 

Youssef T. was niet bekend bij de Frans inlichtingendiensten. Wel werd hij in 2010 al eens veroordeeld tot een taakstraf, vanwege gewelddaden die hij een paar jaar daarvoor pleegde. Ook zou hij in 2012 met psychische stoornissen te kampen hebben gehad. 

De terreurverdachte werd maandag in eerste instantie naar het politiebureau van Colombes gebracht. Hij werd in hechtenis genomen wegens “poging tot moord op personen die het openbaar gezag handhaven”.