Het Duitse ‘Mission Lifeline‘ probeert al sinds 2016 illegale vluchtelingen naar Europa te transporteren. Normaal gesproken gaat deze transport over het water. Deze keer ligt er echter een ‘veiliger’ plan klaar. Met twee Boeing 747-300-vliegtuigen wil ‘Mission Lifeline’ namelijk 150 asielzoekers naar Duitsland brengen. Het geld ligt al klaar, maar het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken moet nog groen licht geven.

De linkse ngo ‘Mission Lifeline’ heeft een reputatie van ‘het maken van eigen regels’. In 2018 negeerde het schip de instructies van Italiaanse autoriteiten om de vluchtelingen over te dragen aan de Libische kustwacht. Zodoende dobberde het schip onnodig lang rond op de Middellandse Zee. Ook kreeg de kapitein, Claus-Peter Reisch, het verwijt ‘met opzet’ het schip vals geregistreerd te hebben. In 2019 was het opnieuw raak, toen voer het schip de ‘LIFELINE’ opzettelijk illegaal de Italiaanse wateren in.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/Georg_Pazderski/status/1255061082697326592

Toestemming voor ‘Mission Lifeline’?

In het huidige plan worden 150 illegalen vanuit Griekse vluchtelingenkampen naar Duitsland gevlogen. ‘Mission Lifeline’ spreekt zelfs van een ‘luchtbrug’ tussen Lesbos en Berlijn. In totaal is er 110000 euro beschikbaar voor de missie. 55000 daarvan kwam kortgeleden binnen via een collecte-actie. 

De luchtvaartmaatschappij waarmee ‘Mission Lifeline’ wil vliegen, heeft al ingestemd. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken moet alleen nog instemmen. Het ministerie liet al weten dat de ngo geen “onrealistische verwachtingen voor asielzoekers in een al gespannen situatie op de Griekse eilanden moet scheppen met een eigenmachtige aanpak.” Het bepalen van een asielprocedure is immers een overheidstaak. 

Zonder toestemming van het ministerie is het overvliegen van migranten illegaal. De organisatie is daarom tegelijkertijd bezig om andere EU-lidstaten te overtuigen de vluchtelingen over te nemen. Het blijft de vraag wat ‘Mission Lifeline’ zal doen wanneer de lidstaten met een ‘nee’ antwoorden.