De Duitse NGO Sea-Eye kondigt een nieuwe bootoperatie aan op de Middellandse Zee. In de operatie worden migranten uit Libische wateren gehaald. Vervolgens moet de boot de migranten naar het Europese vasteland brengen. De operatie kan tegen het einde van de week van start.

https://twitter.com/seaeyeorg/status/1244681797528477698

Coronacrisis

De coronacrisis heeft een grote invloed op de migrantentransport. De Zuid-Europese landen hebben immers een strikter grensbeleid ingevoerd. Daarnaast heeft de coronacrisis ook invloed op de mobiliteit van bootbemanningen. Andere NGO’s hebben daarom hun bootoperaties ook tijdelijk stilgelegd. Desondanks gaat de boot Alan Kurdi erop uit. De boot bereikt de Libische wateren tegen het weekeinde.

De bemanning meent voorbereid te zijn op het virus. Zo zegt missieleider Jan Ribbeck: “Duitse zeeschepen hebben toch de hoogste veiligheidseisen. Daarnaast hebben we genoeg  beschermend materiaal voor de bemanning aan boord.”  De organisatie voegde daaraan toe dat er een noodplan klaarligt. Mocht het coronavirus uitbreken aan boord, dan liggen er maatregelen klaar.

Het is een opmerkelijk besluit dat de operatie wordt uitgevoerd. Zo is het op een volle boot moeilijk om de anderhalve meter afstand te garanderen. Ook zou een uitbraak op de boot een enorme druk op de Europese zorg kunnen opleveren. 

Migrantentransport betwiste praktijk 

Het transporteren van migranten door NGO’s wordt vaak betwist. Een van de bekendste tegenstanders is de Italiaanse politicus Matteo Salvini. Zo noemt hij het transport ‘mensensmokkel’. In de afgelopen jaren kwam het meermaals tot een conflict tussen hem en NGO’s. Inmiddels zijn de Italiaanse havens gesloten voor privaat migrantentransport.

Op Twitter zijn de reacties gemengd, de slechte reacties zijn veelal verborgen door Sea-Eye. Veel mensen wensen de Alan Kurdi een behouden vaart. Anderen maken zich zorgen over de veiligheidsrisico’s. Zo plaatste iemand de volgende reactie: