Een groep illegalen heeft afgelopen weekend ingebroken in een voormalig woonzorgcentrum in Molenbeek en bezetten nu het gebouw. Opvallend: de krakers mogen van het Molenbeeks gemeentebestuur gewoon blijven, ondanks dat er normaal binnenkort tientallen patiënten zouden worden opgevangen in het gebouw. 

Tijdens de nacht van 3 op 4 april brak een groep linkse activisten binnen in woonzorgcentrum Sequoia in het Brusselse Molenbeek. Die activisten nodigden vervolgens tientallen migranten zonder papieren, illegalen dus, uit om zich in het pand te vestigen. Een buurvrouw die in het woonzorgcentrum gewerkt had merkte dat er bijzonder veel beweging was in en rond het gebouw, en belde de eigenares. 

Toestemming van burgemeester Molenbeek

De eigenares van het gebouw, Natasha Van Steen, ging ter plaatse. Daar kreeg ze enkele opvallende dingen te horen. “Ze zeiden dat ze van de gemeente de toestemming hadden gekregen om er vanwege het coronavirus tijdelijk te verblijven. Even later liet de advocaat van de vzw me doodleuk weten dat ik al kennis kon maken met de nieuwe eigenaars. Ik was totaal in shock. Daarop verzocht de politie me om het gebouw in alle rust te verlaten. Vervolgens nam ik zelf contact op met de gemeente, maar ik wacht nog steeds op een antwoord”, aldus Van Steen.

Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), stelt in Het Laatste Nieuws dat de krakers inderdaad toestemming hebben gekregen om in het gebouw te blijven. “Hun praktijken zijn dan wel niet legaal, toch gaat de gezondheid van die mensen in deze coronatijden voorop”, klinkt het. “Ze hebben van de gemeente de toestemming gekregen om in het leegstaande gebouw te blijven tot het einde van de lockdown.”

In het gebouw werden de deuren geforceerd en het brandalarm vernield. “Ik heb gebeld met mijn verzekeraar en volgens hem ben ik nu niet meer verzekerd”, zegt Natascha Van Steen ten einde raad. “Ik mag van de krakers het gebouw niet meer in om het brandalarm te herstellen. Bovendien hebben ze een heleboel dossiers met vertrouwelijke informatie over voormalige bewoners in de kelder gegooid. Op een paar dagen tijd liggen alle ruimtes al vol met afval. Het is verschrikkelijk.”

Het woonzorgcentrum stond dan wel tijdelijk leeg, binnenkort zouden er opnieuw patiënten geplaatst worden. “Dit voormalige rusthuis zou vanaf volgende week worden gerenoveerd om er binnenkort 52 mensen in te huisvesten die psychiatrische hulp nodig hebben. Die mensen moeten nu op wachtlijsten blijven staan of in de ziekenhuizen blijven, die door de coronacrisis nochtans smeken om zo veel mogelijk psychiatrische patiënten naar wooncentrums te verhuizen zodat er ziekenhuisbedden vrijkomen. Dat er nu wordt ingebroken en gekraakt in dit pand is dus niet alleen een ramp voor mij, maar ook voor de vele ziekenhuizen en patiënten die erop hadden gerekend om spoedig naar hier te kunnen verhuizen.