De Veiligheidsraad besliste woensdag om onder strikte voorwaarden opnieuw bezoek in woonzorgcentra toe te laten. Die beslissing krijgt echter onmiddellijk kritiek van regerings- en oppositiepartijen, maar ook van de sector zelf.

Concreet mogen vanaf volgende week bewoners van een woonzorgcentrum opnieuw bezoek krijgen. Dat moet wel beperkt blijven tot één persoon, die op voorhand aangemeld wordt en die minstens twee weken geen symptomen van een besmetting heeft vertoond. Bovendien moet het steeds om dezelfde persoon gaan. Premier Sophie Wilmès (MR) benadrukte dat ook het psychologisch welzijn van de bewoners van belang is.

Veiligheid garanderen

‘Zorgnet-Icuro’, de koepelorganisatie van WZC’s, is niet te spreken over die beslissing en adviseert de instellingen om bezoek te blijven verbieden. “We waren niet betrokken in enig overleg hierover. Voor mij is het totaal onverstaanbaar dat dit is beslist”, reageert gedelegeerd bestuurder Margot Cloet aan VRT NWS. “Nu wil de Veiligheidsraad nog extra mensen binnenlaten in woon-zorgcentra? Hoe gaan we de veiligheid van onze bewoners kunnen garanderen? Dat is mij een raadsel.”

Ook in de politiek kan de beslissing op weinig sympathie rekenen. Bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) stelt zelfs een uitstel voor. “Te belangrijk om snel-snel te doen”, meldt hij op Twitter. Bij Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld), die in Merelbeke ook schepen van ouderenzorg is, klinkt hetzelfde geluid. “In ons Zorgbedrijf doen we er alles aan om COVID-19 buiten te houden. 4 vd 5 wzc’s zijn safe en nu bezoek toelaten? Sorry, doe ik niet”, reageert hij.