Afgelopen week probeerden bootmigranten meermaals het Kanaal over te steken. De Britse grenswacht wist de schepen te onderscheppen. Desondanks bereikten de migranten tóch hun doel, ze werden namelijk opgevangen in het Engelse Dover. De pogingen zijn te plaatsen in een nieuwe trend van migranten om per boot het Kanaal over te steken. Sinds Groot-Brittannië in ‘lockdown’ is, is er een sterke groei in het aantal bootmigranten.

Het Kanaal tussen Frankrijk en Brittannië is een van de drukst bevaren waterwegen ter wereld. Door het grote aantal vrachtschepen is een overtocht op een opblaasboot dan ook levensgevaarlijk. Toch zetten afgelopen week tientallen migranten hun leven – en die van hun kinderen – op het spel om de overtocht te maken. Van vrijdag tot en met maandag zijn er meer dan 200 migranten uit de wateren gehaald.

(Lees verder onder tweet)

Aantal bootmigranten neemt toe

Wanneer de migranten aan boord van een Brits schip komen, worden zij getransporteerd naar Groot-Brittannië. Opmerkelijk genoeg hoeven de migranten daarna niet verplicht in isolatie. Begin deze maand kwam naar voren dat in de Noord-Franse migrantenkampen het coronavirus snel verspreid. Zowel Frankrijk en Engeland hebben daarbovenop zeer strenge maatregelen genomen om het virus te beteugelen. Volgens critici is het transporteren van migranten naar Dover dan ook een gat in de coronastrategie.

Sinds het begin van dit jaar is het zo’n 911 bootmigranten gelukt om Groot-Brittannië te bereiken. Meer dan de helft daarvan is gekomen sinds de Britten in ‘lockdown’ zijn gegaan (23 maart). Men vreest daarom dat het aantal bootmigranten het vorige jaar zal overstijgen. In 2019 kwamen tegen de 1900 asielzoekers per boot naar het eiland.

De migranten zijn grotendeels afkomstig uit het Midden-Oosten. Afgelopen week waren het (naar eigen zeggen) Syriërs, Iraniërs, Koeweiti’s en Irakezen. Eerder deze maand zei Brits parlementslid Chris Philp dat de migranten slachtoffer zijn van ‘valse beloftes’. Criminele organisaties zouden de asielzoekers proberen uit te buiten. Volgens Philp “zijn [de Britten] vastberaden om deze criminele handel plat te leggen en deze overtochten te stoppen.”