Koning Mohammed VI van Marokko heeft 5654 gevangenen vrijgelaten. Volgens het Marokkaanse Ministerie van Justitie hoopt het land hiermee het coronavirus tegen te gaan.

De gevangenen die terug op vrije voeten kwamen, werden niet willekeurig gekozen. Ze zijn geselecteerd op basis van leeftijd, gezondheid, de tijd dat ze al in de gevangenis hebben doorgebracht en of ze zich goed gedragen hebben.

Coronacrisis in Noord-Afrika

Ook in Noord-Afrika is het coronavirus in opmars. Landen zoals Marokko zijn tot nu toe grotendeels gespaard gebleven van het virus. Het land telt nu bijna 1000 gekende coronagevallen. 66 mensen zijn hiervan overleden, 69 mensen genezen en nog 825 patiënten zijn ziek.

Strijd tegen corona in Marokko 

Dit is niet de eerste maatregel tegen het coronavirus. De Marokkaanse regering wil absoluut vermijden dat het virus zich te veel verspreidt. Zo meldde de Saoedi-Arabische televisiezender Al Arabiya op 15 maart dat Marokko alle moskeeën sluit. Daarnaast sloten ook alle restaurants, cinema’s, sportscholen en recreatieve gebieden.

Marokko sloot ook meteen de grenzen en mensen moesten binnenblijven. Vluchten naar Algerije, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Portugal en Italië werden onmiddellijk geschrapt. Ook havens moesten sluiten.

Op de BBC verscheen op 23 maart dat ook het openbare vervoer niet langer zou rijden. Mensen mochten zich niet langer meer verplaatsen tussen steden met zowel openbaar vervoer als eigen vervoer.