PS-voorzitter Paul Magnette zou bereid zijn om in juni de gesprekken over de vorming van een federale regering herop te starten. Dat schrijft Le Soir op basis van “welingelichte bronnen”, maar bevestigen de socialisten nog niet formeel. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever is klaar om in juni opnieuw rond de tafel te gaan zitten, in tegenstelling tot MR-kopman Georges-Louis Bouchez die dat geen goed idee vindt.

De huidige regering-Wilmès heeft geen meerderheid in het parlement. MR, Open Vld en CD&V kregen wel het vertrouwen van het parlement om de coronacrisis aan te pakken. Ook wordt er gewerkt met volmachten om de regering meer slagkracht te geven in de strijd tegen het coronavirus. Die volmachten lopen na 3 maanden af in juni. Mogelijks worden ze dan verlengd, maar het ziet er meer en meer naar uit dat tegen die tijd de gesprekken over de vorming van een volwaardige regering zullen worden heropgestart. 

Ook PS-voorzitter Paul Magnette zou daartoe bereid zijn. Volgens Le Soir heeft hij dat achter de schermen duidelijk gemaakt. Magnette wil, zo schrijft de Franstalige krant, in juni opnieuw met de partijvoorzitters rond de tafel gaan zitten. De partij zelf wil dat nieuws echter niet bevestigen. 

Ook N-VA zit klaar

N-VA-voorzitter Bart De Wever riep wel openlijk op om in juni gesprekken aan te vatten. Of hij echter bereid is om in een regering met de Waalse socialisten te stappen, is nog maar de vraag. De Wever riep de Vlaamse partijen op zich niet in de afgrond van de PS en Ecolo te laten duwen”, verwijzend naar de mogelijke Vivaldi-coalitie die uit Wilmès II zou kunnen ontstaan.

Wie in ieder geval niet bereid is om opnieuw rond de tafel te gaan zitten, is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Politieke spanningen creëren terwijl de regering zich nu 100 procent moet concentreren op de volksgezondheid is geen goed idee”, zei hij dinsdag. In een interview met het Nieuwsblad maakt Bouchez zich zelfs sterk dat hij nieuwe gesprekken zal blokkeren.

Lees ook:

MR wijst ‘uitgestoken hand’ van N-VA af