De ‘lockdown’ in Frankrijk wordt verlengd tot 11 mei. Daarna zullen de Franse scholen en winkels geleidelijk weer open gaan. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron (LREM) maandag aangekondigd.

Sinds 17 maart moeten de Fransen thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Men kan wel nog buitenkomen om voedsel te kopen, te gaan werken, medische zorg te zoeken of aan lichaamsbeweging te doen. Deze ‘lockdown’ zou normaal dinsdag eindigen, maar iedereen verwachtte dat de Frans president Emmanuel Macron (LREM) de maatregelen zou verlengen.

Vanaf 11 mei geleidelijke heropening scholen en winkels

“Ik begrijp de inspanning die ik van u vraag. Wanneer kunnen we terugkeren naar een normaal leven? Ik zou graag in staat zijn om u te antwoorden. Maar om eerlijk te zijn, moet ik u nederig vertellen dat we geen definitieve antwoorden hebben”, zei Macron.

De Franse president liet weten dat scholen en winkels vanaf 11 mei geleidelijk aan zouden heropenen. De horeca en bioscopen zullen wel langer gesloten moeten blijven. Internationale aankomsten uit niet-Europese landen zullen tot nader order verboden blijven.

Voorts hoopt Macron dat Frankrijk tegen 11 mei voldoende testcapaciteit heeft om iedereen met symptomen van COVID-19 te kunnen testen. Ook hoopt men tegen dan het publiek te kunnen voorzien van mondmaskers.