Tegen wil en dank en in volle coronacrisis moet de noodregering knopen doorhakken in het dossier van de kerncentrales. Electrabel-voorzitter Johnny Thijs vraagt dit jaar nog duidelijkheid over het lot van de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3. Dat schrijft De Tijd donderdag.

In principe moeten in 2025 alle Belgische kerncentrales hun deuren sluiten. Dat werd reeds in 2003 beslist en haast alle politieke partijen kunnen zich hierin vinden. De realiteit haalde het energievraagstuk echter in en de kernuitstap werd de laatste jaren meer en meer in vraag gesteld. Willen we straks nog voldoende elektriciteit ter beschikking hebben, lijkt een verlenging van de levensduur van enkele kerncentrales onvermijdelijk. 

Dit jaar nog beslissing?

Tegen wil en dank en in volle coronacrisis krijgt de noodregering-Wilmès II het dossier nu op haar bord. Electrabel-voorzitter Johnny Thijs vraagt in een brief aan de premier om dit jaar nog een beslissing te nemen over het lot van Doel 4 en Tihange 3, de twee jongste centrales. Hij merkt op dat het langer openhouden van die twee 1.000 megawatt-centrales mee een stroomtekort kan voorkomen. De tijdspanne is belangrijk. Om de centrales langer open te houden, is een investering van 800 miljoen nodig. Daarnaast moeten vervangstukken en nucleaire brandstof vaak jaren op voorhand besteld worden.

In oktober 2019 brak Thijs al een lans voor het langer openhouden van drie van de zeven centrales. Met de coronacrisis heeft Electrabel er een argument bij voor haar pleidooi. Een schaarste op de energiemarkt kan leiden tot hogere prijzen, wat in de relance na de crisis uit den boze is. Premier Sophie Wilmès (MR) betreurt de timing van Electrabel, reageerde ze op het Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Lees ook:

Electrabel-voorzitter Thijs wil kerncentrales langer openhouden