Gisterenmiddag ontving de Litouwse minister van Defensie Raimundas Karoblis een verontrustende email van de NAVO. In de email, ondertekend door Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg, stond dat de NAVO zich in mei zal terugtrekken uit Litouwen. Tegelijkertijd dook er een professioneel vormgegeven video op internet op, waarin hetzelfde werd beweerd. Ook suggereert de video dat de NAVO “op het punt staat om uit elkaar te vallen.” Vanwaar het nepnieuws en de vervalsingen komen is onduidelijk. Het vermoeden wijst naar Rusland.

Het duurde niet lang voordat minister Karoblis doorhad dat het om een vervalsing ging. De kwaliteit van het namaaksel was daarentegen opmerkelijk. In de eerste plaats kwam de email direct van het NAVO-hoofdkwartier. Daarbovenop was de email ook doorgestuurd naar alle Litouwse grote media. De video die volgde op het valse nieuws was ook nog eens van aanzienlijke kwaliteit. Het Ministerie van Defensie concludeerde daarom: “Het is duidelijk dat sommige mensen goed hun best hebben gedaan.”

(Lees verder onder de video)

“Litouwen heeft gefaald”

In de brief staat dat de Litouwse overheid heeft gefaald in het beteugelen van het virus. De Litouwse ziekenhuizen zouden “personeel tekort komen” en “slecht uitgerust zijn”. Binnen de NAVO-troepen zou de situatie zelf ‘catastrofaal’ zijn. Omwille van het ‘redden van levens’ zou de NAVO zich daarom terugtrekken uit het land. Andere samenwerking tussen Litouwen en de NAVO zou nog wel doorgaan.

Volgens de statistieken is de situatie rondom het virus in Litouwen daarentegen nog prima onder controle. Met 1370 besmettingen en 38 doden is de ultieme capaciteit nog lang niet bereikt. Bij de NAVO-troepen in Litouwen is het niet anders. Slechts twee van de 1.000 NAVO-soldaten zouden besmet zijn – beiden maken het goed. Volgens Karoblis is het nepnieuws dan ook niets meer dan “een van de vele pogingen om de [coronacrisis] om te vormen tot een veiligheidscrisis.”

Rusland?

Het is op het ogenblik nog onduidelijk wie achter het nepnieuws zit. Desondanks zijn er sterke vermoedens dat het gaat om Rusland. Sinds 2016 heeft de NAVO haar activiteit in de Baltische Landen vergroot. Tegelijkertijd zou ook het nepnieuws van de Kremlin-bevriende-media zijn toegenomen. Sinds de corona-uitbraak zou er zelfs sprake zijn van een toename in ‘Russisch nepnieuws’: tweederde van het nepnieuws was namelijk in het Russisch. Desondanks hebben de Litouwers nog geen hard bewijs gevonden. Litouwen zal er volgens de officiële woordvoerder ook niet te veel aandacht aan besteden: “Behalve dat we het in de gaten houden.”