Boris Johnson (Con.) gaat maandag weer aan het werk na een besmetting met het coronavirus. De Britse premier lag een tijd op intensieve zorgen maar staat volgens Britse media opnieuw “te popelen” om terug naar Downing Street 10 te keren.

Johnson testte eind maart positief op het coronavirus. De 55-jarige premier vertoonde aanvankelijk weinig klachten, maar zijn toestand verergerde snel. Hij werd een tijd opgenomen op intensieve zorgen met hoge koorts en een hoest. ‘Bojo’ kreeg ook zuurstofondersteuning. Nu is de conservatieve regeringsleider echter hersteld. Volgens Britse media staat hij “te popelen” om de teugels over te nemen van zijn vervanger Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken.

Brexit- & coronacrisis

Er wacht de premier meteen flink wat werk. Het Verenigd Koninkrijk telde al meer dan 20.000 doden ten gevolge van het coronavirus. Ook de economische gevolgen van de lockdown slaan aan de andere kant van het Kanaal kei hard toe.

Bovendien zijn de Britten volop aan het onderhandelen met de Europese Unie over hun toekomstige relaties. Op 31 januari verlieten de Britten de EU, maar tijdens een overgangsperiode tot 31 juni wordt nog onderhandeld over een vrijhandelsakkoord. Door de coronacrisis nadert die deadline met rasse schreden. De onderhandelingen lopen moeizaam en in Londen is men niet te vinden voor een verlenging van de overgangsperiode, waar Brussel momenteel op aanstuurt.