In het noorden van Mozambique hebben jihadisten met vermoedelijke banden met Islamitische Staat tientallen dorpelingen gedood. Velen van hen werden onthoofd. De slachtoffers zouden geweigerd hebben zich aan te sluiten bij de islamisten.

De gebeurtenissen vonden meer dan twee weken geleden plaats, maar de details geraakten nu pas bekend. Er vielen 52 doden bij de aanval in Xitaxi, in het noorden van Mozambique. De plaatselijke bevolking zou geweigerd hebben zich aan te sluiten bij de groepering, waarop de islamisten wraak namen. De meesten van de slachtoffers werden doodgeschoten of onthoofd.

(Lees verder onder de tweet.)

Dorpelingen gedood na verzet tegen rekrutering

“De criminelen probeerden jonge mensen te rekruteren om zich bij hun gelederen te voegen, maar er was verzet. Dit lokte de woede van de criminelen uit, die zonder onderscheid – wreed en duivels – 52 jongeren doodden”, zegt politiewoordvoerder Orlando Mudumane.

De laatste weken was er een toename van aanvallen van jihadisten in het Oost-Afrikaanse land. Zo werden politie- en overheidsgebouwen aangevallen door de militanten. Bij het geweld zouden twintig tot dertig leden van de Mozambikaanse veiligheidsdiensten zijn omgekomen.

De groepering noemt zichzelf ‘al-Shabab’. Het is onduidelijk of de jihadisten banden hebben met de Somalische ‘al-Shabaab’. De militanten duiken vaak op met de zwarte vlag met het zegel van de islamitische profeet Mohammed. Dezelfde vlag wordt door verschillende jihadistische groeperingen gebruikt, maar staat toch vooral bekend als de zogenaamde ‘IS-vlag’.