Sinds zondagmiddag heeft de nationale Israëlische overheid een lockdown ingevoerd in 17 wijken in Jeruzalem. Van deze wijken zijn 12 wijken ultra-orthodox – de overige vijf zijn gemengd. Hoewel niet specifiek gemeld, menen velen dat de maatregelen specifiek gericht zijn op de ultra-orthodoxe bevolking. Zij staan dan ook voor 75 procent van de coronabesmettingen in Jeruzalem.

Israël telt op dit moment 11.145 besmettingen met het coronavirus. 103 mensen zijn overleden. Het land nam eerder dan de meeste Europese landen al strenge maatregelen. Zo moesten complete vliegtuigen met toeristen weer terugvliegen en ging de noodtoestand op al 19 maart in. Desondanks begint het virus zich alsnog sneller te verspreiden in het land.

De orthodoxe gemeenschap

Een probleem in Israël is dat veel ultra-orthodoxe gelovigen zich niet houden aan de regelgeving. Net zoals in andere landen geldt in Israël de afstandsregel. Ook zijn grote verzamelingen van mensen verboden. Leiders van de synagogen sloten de deuren, maar daarmee blijven de ultra-orthodoxen niet per se thuis. Veel begrafenissen, bruiloften en religieuze bijeenkomsten gaan gewoon door.

(Lees verder onder de video)

Er zijn verschillende redenen waarom de ultra-orthodoxen zich niet aan de regels houden. Enerzijds is er sprake van een gebrek aan informatie. Zo hebben veel ultra-orthodoxen geen krant of radio – laat staan een televisie. Zodoende komen zij minder makkelijk aan informatie. Anderzijds is er vaak een groot wantrouwen naar de staat Israël. Hierdoor worden de regels soms niet opgevolgd.

Israël voerde al een lockdown in van dinsdag tot en met vrijdag, afgelopen week. Deze lockdown gold voor het gehele land. Sinds gisteren is er nu een nieuwe lockdown in Jeruzalem met beperkingen die enkel gelden in de wijken waar er een grote groep ultra-orthodoxen wonen. De rest van Jeruzalem blijft buiten schot.

‘Discriminatie’

De lockdown is anders dan een klassieke lockdown. Normaal gesproken dienen mensen geheel niet op straat te komen. Nu worden de wijken van buiten afgesloten, maar is er geen controle binnenin de wijk. Voor de operatie worden zo’n 1000 politieagenten ingezet die met 100 controleposten de wijken op slot houden.

Veel ultra-orthodoxe leiders zijn het totaal niet eens met de maatregelen. Zij hebben het idee dat ze ‘gediscrimineerd’ worden. Volgens hen is er sprake van ‘collectieve bestraffing’. Ook de burgemeester van Jeruzalem is het niet eens met de maatregelen. Hij is van mening dat het onzin is om een wijk dicht te gooien vanwege slechts 130 besmettingen. Het Israëlische ministerie van Gezondheid reageerde dat wanneer meer dan één persoon per 1000 mensen geïnfecteerd is, dan gaat de wijk op slot.