De Japanse premier Abe Shinzō (Jimintō) pakt uit met “een van de grootste steunpakketten ter wereld” om de Japanse economie op te krikken tijdens de coronacrisis. Ondertussen bereidt Abe zich voor om de noodtoestand uit te roepen in een aantal dichtbevolkte prefecturen. 

De regering van Abe Shinzō (Jimintō) kondigt een gigantisch steunpakket van 108 biljoen yen – meer dan 910 miljard euro – aan om de impact van de coronacrisis op de Japanse economie te verzachten. Het bedrag is gelijk aan 20% van de economische output van Japan, de op twee na grootste economie van de wereld. Ter vergelijking: het Amerikaanse economische steunpakket bedroeg 11% van de Amerikaanse economische output en het Duitse steunpakket bedroeg 5% van de Duitse economische output.

Abe: “Een van de grootste steunpakketten ter wereld”

De directe fiscale uitgaven zouden 39 biljoen yen bedragen, 7% van de economie. Dat is meer dan het dubbele van het bedrag dat werd uitgegeven tijdens de economische crisis in 2008. “Het steunpakket zou een van de grootste ter wereld zijn”, zei Abe.

Daarnaast zal de Japanse regering de noodtoestand uitroepen in de Japanse hoofdstad Tokio en zes andere prefecturen. Die noodtoestand zou ongeveer een maand duren. “We hebben besloten de noodtoestand uit te roepen omdat we hebben geoordeeld dat een snelle verspreiding van het coronavirus landelijk een enorme impact zou hebben op het leven en de economie”, zei de Japanse premier.

Japan rekent op ‘peer pressure’ en eerbied voor gezag om maatregelen te handhaven

De noodtoestand is niet vergelijkbaar met de ‘lockdowns’ die andere landen gelden. Zo krijgen gouverneurs het mandaat om mensen op te roepen om te thuis te blijven en bedrijven te sluiten, maar in de meeste gevallen zullen er geen sancties volgen als men de oproepen negeert. In Japan rekent men vooral op ‘peer pressure’ en eerbied voor het gezag om de maatregelen te handhaven. 

Japan is tot nu toe grotendeels gespaard gebleven van het virus in vergelijking met andere landen. Toch nam het aantal besmettingen de laatste tijd ook in het land van de rijzende zon gestaag toe.