Een week geleden werd bekend dat de Duitse NGO ‘Sea-Eye’ reeds weer een boot op de Middellandse Zee heeft varen. Nu is bekend dat de bemanning inmiddels 150 migranten aan dek heeft toegelaten. De boot is daarom dringend op zoek naar een plek om aan te meren. Italië liet weten vanwege het coronavirus geen migranten te kunnen ontvangen. De boot zoekt nu eventuele hulp in Duitsland.

De boot ‘Alan Kurdi’ van het Duitse Sea-Eye ging ondanks het coronavirus toch weer te water. De NGO ontving hierbij gemengde reacties. Sommige mensen prezen de organisatie voor hun inzet te midden van de coronacrisis. Critici meenden dat het coronavirus juist een goede reden was om de migrantentransport tijdelijk stil te leggen. Zij wezen op het gezondheidsgevaar voor de migranten, en de druk die een uitbraak aan boord zou brengen op het Europese zorgstelsel.

Italië sluit de havens

Italië is van mening dat haar zeehavens onveilig zijn vanwege het coronavirus. Om die reden is het verboden voor de migrantentransporteurs om aan te meren in Italië. Dit besluit kwam in de vorm van een decreet. Het decreet zei het volgende: “Voor de gehele duur van de nationale noodsituatie van de gezondheid, veroorzaakt door de verspreiding van het Covid-19 virus, kunnen Italiaanse havens niet de vereisten waarborgen die nodig zijn om te gelden als veilig gebied.”

Het decreet volgde op het bericht dat de boot ‘Alan Kurdi’ 150 mensen had toegelaten aan boord. In ieder geval blijft het decreet gelden tot 31 juli, maar er is kans dat het langer blijft gelden. Het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet ook weten aan Duitsland niet mee te werken aan de transport van migranten tijdens het virus. De ‘Alan Kurdi’ vaart immers onder de Duitse vlag.

(Lees verder onder de tweet)

Duitse gemeenten

De bemanning van de ‘Alan Kurdi’ hoopt dat Duitsland de migranten kan opnemen. Het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken liet al weten: “In het licht van de huidige moeilijke situatie, roepen we [Sea-Eye] op om thans geen missies te ondernemen en de reeds vertrokken schepen terug te roepen.” Volgens de bemanning kwam dit bericht pas nadat de reddingsactie had plaatsgevonden. De bemanning hoopt dat Duitsland dan ook een vliegtuig zal sturen om de migranten naar Duitsland te verplaatsen.

Volgens Gordon Isler, voorzitter van ‘Sea-Eye’, moet het wel mogelijk zijn om 150 mensen naar Duitsland te verplaatsen. Hij wijst daarbij op het feit dat Duitsland immers ook 200.000 eigen burgers wist te repatriëren. Ook haalt Isler de petitie van Duitse gemeenten aan. In deze petitie roepen tientallen gemeenten op om juist extra migranten toe te laten in Duitsland.