In ons land zal vanaf heden het aantal doden ten gevolge van het coronavirus anders geteld worden. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid gevraagd omdat ons land imagoschade oploopt door het hoog aantal corona-doden in ons land, zo meldt Het Nieuwsblad

Het aantal dodelijke slachtoffers van het coronavirus ligt hoog in ons land. Meer zelfs, in verhouding tot het Belgische bevolkingsaantal staat ons land wereldwijd op de eerste plaats op vlak van corona-doden. Dat zorgt wereldwijd voor de nodige verbijstering. 

Anders tellen

Omdat ons land daardoor imagoschade oploopt, hebben de ministers van Volksgezondheid gevraagd om het aantal doden voortaan anders te tellen. Want in vergelijking met andere landen, zo beargumenteren de ministers, tellen wij meer doden door onze andere manier van tellen.

In woonzorgcentra werden tot gisteren de meeste doden gelinkt aan het coronavirus, ook wanneer zij niet getest werden op corona. Dat kan namelijk ook niet, omdat er in ons land te weinig testen voor handen zijn. Maar nu zullen de doden uit woonzorgcentra niet meer automatisch bij de corona-statistieken gerekend worden.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat weten dat Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de corona-cijfers opvolgt en communiceert, zich bij woonzorgcentra voortaan zal baseren op de zogenaamde oversterfte. Dat betekent dat men het aantal doden zal vergelijken met dezelfde periode vorig jaar en de extra overlijdens zal toekennen aan het coronavirus.