Een groep van zo’n 15 illegalen heeft nu ook een huurwoning gekraakt in Brussel. Het zou om dezelfde groep gaan die eerder al een rusthuis kraakte in onze hoofdstad. Net als toen mogen de krakers gewoon blijven van het stadsbestuur. “De buren klagen over geluidsoverlast en menen dat er drugs wordt gebruikt”, stelt de eigenaar van het pand in Het Laatste Nieuws.

“In de Brusselse gemeente Anderlecht heb ik verschillende huurhuizen“, zo begint de man zijn verhaal. “In een van die huizen moest ik een nieuwe boiler plaatsen. Iemand vroeg me: ‘Wordt je huis in de Scheutveldstraat opnieuw verhuurd? Want ik zie er een aantal mensen binnen en buiten lopen.’ Ik ben onmiddellijk gaan kijken en moest constateren dat de voordeur stuk gemaakt werd. Binnen was op dat moment niemand aanwezig. Wel zag ik aan aantal matrasjes op de grond liggen.”

Drugs, geluidsoverlast, tegen muren plassen en werkmaterialen gestolen

De eigenaar belde de politie op, maar niet veel later kwamen twee mannen zomaar de woning binnengewandeld. “En dat in een vreemde toestand, wat me doet vermoeden dat het om junkies gaat. Ze spraken geen Nederlands. Een van hen sprak gebrekkig Frans. Toen is het me gelukt om de twee er buiten te krijgen. Om te voorkomen dat ze zouden terugkeren en opnieuw zouden binnenbreken, barricadeerde ik de deur. Maar toch sloegen ze erin om even later opnieuw de woning te betreden.”

Momenteel zouden er zo’n 15 illegalen verblijven in de woning, en die maken het naar verluidt nogal bont. “De buren klagen over geluidsoverlast en menen dat er drugs wordt gebruikt. Toen ik laatst een kijkje ging nemen en door de deur keek, zag ik hoe een man tegen de muur van de gang stond te plassen”, aldus de eigenaar. 

Het huis werd gerenoveerd op het moment dat het gekraakt werd, en de dure materialen die daarvoor gebruikt werden zijn inmiddels gestolen. “In de woning stonden zaag- en elektriciteitsmachines, wat me enkele duizenden euro’s heeft gekost. Ook de voordeur komt makkelijk neer op een bedrag tussen de 2.000 en 3.000 euro.”

Krakers mogen blijven

De eigenaar staat machteloos. In maart werd door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) immers een algemeen verbod op uithuiszetting uitgevaardigd, en dat tot het einde van de lockdown. Door dat besluit mogen dus ook krakers de komende weken niet uit een gekraakt pand worden gezet.

“Zelfs de politie zegt dat ik niets kan doen. Je kan hen aanklagen, maar dat heeft geen zin. Ook de elektriciteit en het water mag ik niet afsluiten. Volgens Natascha Van Steen, wiens leegstaand rusthuis in Sint-Jans-Molenbeek momenteel eveneens bezet wordt door krakers, zou het gaan om een organisatie die de huizen in het oog houdt en er vervolgens een aantal krakers plaatst. Ik weet zelfs niet wie die mensen zijn.”