Vanmiddag is een betoging in Brussel van een groep illegalen volledig uit de hand gelopen. Ze gingen de confrontatie aan met de politie en er werden rake klappen uitgedeeld. De illegalen zijn boos omdat ze door de coronacrisis niet meer in het zwart kunnen werken en eisen om geregulariseerd te worden. Dat meldt Belga.  

Een groep van mensen zonder papieren had aangekondigd deze namiddag actie te voeren aan het kantoor van minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) omdat ze zich naar eigen zeggen vergeten voelen in de coronacrisis.

Regularisatie

Voor de crisis konden de illegalen nog aan het werk op de zwarte markt, zo beargumenteren ze, maar dat kan nu niet meer. “Plots hebben we geen inkomen en geen hulp om in onze basisbehoeften te voorzien. We hebben geen toegang tot gezondheidszorg, we kunnen geen voedsel meer kopen of onze huur betalen”, klonkt het onder meer. Ze eisen de onmiddellijke regularisatie van illegalen. 

Wat aangekondigd werd als een zogenaamde stille betoging van enkele minuten waarbij de regels omtrent social distancing gerespecteerd zouden worden, escaleerde echter volledig. Enkele actievoerders zochten de confrontatie op met de aanwezige politie en de groep illegalen raakte uiteindelijk ook slaags met de politie. Van social distancing was uiteraard ook geen sprake meer.