De grenswacht van de Europese Unie (Frontex) maakte vandaag de cijfers van maart bekend. Hieruit bleek dat, ondanks het goede weer, de illegale migratie is afgenomen ten opzichte van de vorige maand. Uit de kwartaalcijfers bleek echter dat de illegale migratie naar Europa voor de periode januari-maart wel is toegenomen ten opzichte van 2019.

Frontex is het agentschap van de Europese Unie dat functioneert als grenswacht en kustwacht. Desalniettemin heeft het agentschap geen eigen grenswachters. Ze gebruikt voor haar missies dan ook grenswachters en politiemannen van de lidstaten. Op dit ogenblik zijn er zo’n 600 grenswachters voor de organisatie actief op de Griekse eilanden. Ook onderzoekt Frontex de trends in illegale migratie. Ieder kwartaal plaatst het agentschap de resultaten op haar website.

(Lees verder onder de tweet)

Een toename met vorig jaar

Belangrijk om te weten is dat de cijfers slechts over het aantal ‘gedetecteerde’ illegale grensovergangen gaan. Het is met andere woorden zeer waarschijnlijk dat het reële aantal illegale grensovergangen véél hoger ligt. Eveneens kan één persoon meerdere keren betrapt worden tijdens een smokkelactie. De cijfers bieden daarom slechts een indicatie van de werkelijke situatie.

In de maand maart is het aantal illegale grensovergangen met de helft gedaald tegenover de maand daarvoor. Waar dit precies aan ligt, is nog niet zeker. In 2019 daalde dat aantal in maart slechts met 7% tegenover februari. Het lijkt er dus op dat de uitbraak van het coronavirus een rol heeft gespeeld.

Desondanks is het totale aantal illegale grensovergangen flink toegenomen, wanneer men kijkt naar de kwartaalcijfers. In vergelijking met 2019 is er een stijging van 26% in het aantal illegale grensovergangen. Dit betekent dat, in vergelijking met vorig jaar, een explosieve groei in januari en februari heeft plaatsgevonden.

Nieuwe routes

Veruit de meeste illegale grensovergangen vinden nog steeds plaats in het Oostelijke Middellandse Zeegebied. Dit is tevens het meest stabiele gebied qua migratiecijfers. Ondanks de verschillende pogingen van de Griekse overheid om de illegale migratie te beteugelen, is er toch een kleine stijging te ontdekken ten opzichte van vorig jaar.

(Lees verder onder de tweet)

Op de Westelijke Balkan is de illegale migratie iets meer dan verdubbeld. Daarentegen is de illegale migratie vanuit Marokko en Algerije dan weer gehalveerd. De grootste toename (met 438%!) is te vinden in het Centraal-Middellandse Zeegebied. Dit is tevens het gebied waar ondanks het coronavirus nog steeds illegale migranten door de Duitse ngo ‘Sea-Eye’ worden overgezet per boot.

Afghanen zijn veruit de grootste groep migranten. Ook blijven nog steeds veel Syriërs naar Europa komen. Andere groepen illegale migranten zijn Soedanezen, Somaliërs, Turken, Algerijnen en Marokkanen. Opvallend is ook het grote aantal mensen dat vanuit Bangladesh komt.