Hoewel de Hongaarse Noodwet al twee weken in werking is, houdt de discussie over de wet niet op. In een interview met Die Welt reageert de minister van Justitie, Judit Varga, op de beschuldigingen richting Hongarije. Hierin zegt de minister onder andere dat de werkelijke Europese ergernis niet de wet zelf is. Volgens Varga is vooral de conservatieve tweederdemeerderheid een probleem voor liberale eurocraten.

De Hongaarse Noodwet viel samen met veel andere noodwetten in Europa. Toch waren veel EU-landen en veel media specifiek bezorgd om de noodwet in Hongarije. Veel kritische artikelen volgden en ook veel EU-landen bekritiseerden het land openlijk. Een voorbeeld is de collectieve verklaring die dertien leden van de Europese Volkspartij (EVP) – waar de Hongaarse regeringspartij Fidesz deel van uitmaakt – opstelden. Hierin gaven ze aan “diep bezorgd” te zijn om democratie-inperkende noodwetten – in de praktijk ging het om de Hongaarse Noodwet. Omdat Hongarije niet specifiek genoemd werd, liet de Hongaarse regering ook weten achter de verklaring te staan.

(Lees verder onder de tweet)

“Probleem ligt bij conservatieve meerheid in Hongarije”

Door de Hongaarse Noodwet kan de Hongaarse minister-president, Viktor Orbán, per decreet regeren. Ook vinden er tijdens de duur van de noodwet geen verkiezingen plaats. Wel kan het parlement per direct de noodwet intrekken. Ook blijft het Constitutionele Hof actief en kan een decreet zodoende niet de grondwet tegenspreken. Een ander belangrijk onderdeel van de noodwet is de straf die mensen krijgen voor het verspreiden van nepnieuws. Hiervoor geldt een maximumstraf van vijf jaar cel.

(Lees verder onder de video)

Minister Varga gaat in op een paar stereotypen die gelden rondom de Hongaarse Noodwet. Zo beschuldigde de EU Hongarije ervan het parlement ‘monddood’ te hebben gemaakt. Dit klopt niet volgens Varga, aangezien het parlement zelfs gewoon blijft samenkomen. Volgens Varga is de rol van het parlement in Hongarije dan ook veel groter dan in andere Europese landen. Waar andere Europese landen de zittende macht volmachten geven binnen een bepaalde periode, kan de Hongaarse Noodwet ieder moment worden ingetrokken. Hierbij geeft Varga toe dat hiervoor een tweederdemeerderheid nodig is, maar hij geeft ook te kennen dat dit een democratisch gekozen situatie is. 

Orbán gaf aan dat juist in deze tijd eenheid van groot belang is. Varga meent dat sommige Europarlementariërs opzettelijk deze eenheid proberen aan te tasten. De minister stelt dat het in essentie niet gaat om de wet zelf, maar om een conservatieve tweederdemeerderheid in Hongarije. Het land zou volgens Varga hetzelfde als de rest doen, maar krijgt als enige kritiek. De kritiek is dan ook grotendeels van politieke aard, niet van wettelijke aard, aldus Varga.