Een twintigtal gevangenen hebben de gevangenis van Hasselt vervroegd mogen verlaten. Ze krijgen een tijdelijke strafonderbreking omwille van de coronacrisis. Ze krijgen wel voorwaarden opgelegd, meldt Het Belang Van Limburg.

Het Gevangeniswezen vraagt al langer om – zoals in het buitenland – gevangenen die vrijgelaten kunnen worden ook vrij te laten. De Toezichtsraad wil zo de druk op de gevangenissen verlichten tijdens de coronacrisis. Veel instellingen zijn immers overbevolkt. Justitieminister Koen Geens (CD&V) zorgde er daarom met een volmachtenbesluit voor dat bepaalde gevangenen vanaf zes maanden voor strafeinde in aanmerking komen om voorwaardelijk vrij te komen.

Terug binnen na de crisis

In Hasselt werden zo een twintigtal gevangenen vrijgelaten. De bewuste gedetineerden hebben allemaal een straf van maximum 10 jaar gekregen. Geen van hen werd veroordeeld voor terrorisme of zedenmisdrijven. “Voorwaarde is dat ze ergens terechtkunnen. Een aantal gedetineerden wordt vrijgelaten omdat ze tot een risicogroep, bijvoorbeeld 65-plussers, behoren”, licht directeur Paul Dauwe toe. “Een aantal anderen omdat ze al van een verlofregeling hebben genoten. Ze krijgen strafonderbreking en moeten na de crisis terugkeren om hun resterende dagen nog uit te zitten.”

De Hasseltse gevangenisdirecteur merkt ook dat er in de coronacrisis minder aanhoudingen in de gevangenis worden opgelegd door de onderzoeksrechters. “Mogelijk omdat er minder misdrijven gepleegd worden”, zegt hij.

Eind maart kregen 306 Belgische gevangenen nog verlengd penitentiair verlof omwille van de coronacrisis. In plaats van 36 uur moesten ze nu twee weken niet naar de gevangenis terugkeren.

Lees meer:

Coronacrisis: Verlengd penitentiair verlof voor 306 gevangenen