Groen-gemeenteraadslid Fatma Yildiz wil een islamitische gebedsoproep laten weerklinken in Vlaanderen. Eenmalig, om moslims tijdens de ramadan een hart onder de riem te steken, zo stelt Yildiz in Het Laatste Nieuws. Schepen van Inburgering, Karim Van Overmeire (N-VA), wuift het voorstel weg. “Ik stel voor dat iedereen zich aan de bestaande regels houdt en geen ‘speciallekes’ gaat opeisen.”

Op dit moment vindt de islamitische vastenmaand plaats, ook wel de ramadan genoemd. Tijdens die maand mogen gelovigen overdag bijvoorbeeld niet eten of drinken, en komen ze ‘s avonds na zonsondergang massaal samen om dat wel te doen. Maar vanwege de coronacrisis en de maatregelen om de uitbreiding van het virus tegen te gaan, kan dat nu niet meer. Groen vindt daarom dat we moslims in deze moeilijke periode een hart onder de riem moeten steken. 

Islamitische gebedsoproep

Fatma Yildiz, gemeenteraadslid voor Groen in Aalst, lanceert een voorstel om eenmalig een islamitische gebedsoproep te laten weerklinken. Moslims doen immers enorm hun best om de coronaregels te respecteren tijdens deze voor hen moeilijke maand, beargumenteert Yildiz. 

“De imam leidt het gebed nu via een online livestream. De moslimgemeenschap doet het erg goed”, aldus Yildiz in Het Laatste Nieuws. “Ik vind dat het een mooie geste van de stad zou zijn om de moskee de toestemming te verlenen om één keer de oproep tot gebed te laten weerklinken vanuit de minaretten van de moskee. Zoals de kerk soms de klokken luidt.”

Schepen van Inburgering, Karim Van Overmeire (N-VA), wuift het voorstel weg. “Het staat mevrouw Yildiz vrij om gelijk welk voorstel te lanceren. Bij mijn weten hebben we die vraag niet gekregen vanuit een moskee en is mevrouw Yildiz daar ook niet de spreekbuis van. Ik heb – dat kan ik wel vertellen – geen vraag gekregen vanuit andere religieuze gemeenschappen om een speciale behandeling te krijgen. Ik stel voor dat iedereen zich aan de bestaande regels houdt en geen ‘speciallekes’ gaat opeisen.”