Er zal dan toch geen islamitische gebedsoproep weerklinken vanuit de minaretten van de moskee in het Limburgse Beringen. Dat besliste het stadsbestuur. Groen laat weten ontgoocheld te zijn en vindt dat de moslimgemeenschap gediscrimineerd wordt. “Voor ons zijn alle Beringenaren gelijk”, aldus lokaal Groen-voorzitter Irfan Öztas in Het Belang van Limburg

De medewerkers van de Beringse Fatih-moskee hadden het stadsbestuur vorige week gevraagd om islamitische gebedsoproepen te mogen doen vanuit de minaretten van hun moskee. Dat wilden ze naar eigen zeggen doen in de strijd tegen het coronavirus en om hun solidariteit te tonen met het zorgpersoneel. 

Groen: moslimgemeenschap gediscrimineerd

Het stadsbestuur besliste echter dat er geen islamitische gebedsoproepen zullen mogen weerklinken in Beringen. Er werd daarvoor geen consensus bereikt in het schepencollege, klinkt het. Maar dat is niet naar de zin van oppositiepartij Groen, zij betreuren die beslissing. “We hadden inhoudelijk iets meer duiding bij deze beslissing verwacht. Is dit participatie? Wat met de openheid van dit bestuur?”, aldus gemeenteraadslid Meral Özcan.

Lokaal voorzitter van Groen Irfan Öztas vindt dat de moslimgemeenschap gediscrimineerd wordt. “Omdat de moskee nu gesloten is voor gelovigen heeft de moslimgemeenschap het stadsbestuur gevraagd een gebedsoproep mogelijk te maken. De kerkklokken luiden uit solidariteit. De moslimgemeenschap vraagt hetzelfde te kunnen doen met een oproep tot gebed”, klinkt het. “Voor ons zijn alle Beringenaren gelijk en verdient iedereen in onze gemeente dezelfde mogelijkheden om hun solidariteit met anderen vorm te geven.