Vrijdag kondigde de Nationale Veiligheidsraad aan dat elke Belg een stoffen herbruikbaar mondmasker krijgt van de overheid. Die bestelling zou intussen geplaatst zijn, maar op de effectieve levering bij u thuis is het nog even wachten.

Federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) bevestigde zondagavond dat een bestelling van 12 miljoen maskers voor de bevolking geplaatst is. “Die zullen de komende dagen en weken verspreid worden”, lichtte hij toe tegenover VRT NWS. Maar de kans dat de mondmaskers nog voor de versoepeling van de coronaregels geleverd worden, lijkt klein. Maandag werd De Backer al teruggefloten door collega-minister Koen Geens (CD&V).

Geen reden tot paniek

De bestelling zou volgens Geens niet van een leien dakje lopen. “Wij hebben niet zoveel bedrijven meer die over duizenden naaimachines beschikken”, zei hij op Radio 1. De bestelling moet dan ook in het buitenland gebeuren, waar ateliers vaak ook in lockdown zijn. Geens wijst er nog op dat ook in Frankrijk problemen zijn met de mondmaskers voor de bevolking.

Eens de maskers besteld en geleverd zijn, moeten ze nog verspreid worden onder de bevolking. Dat zal niet lukken voor de eerste stap in de versoepeling van de coronamaatregelen ingaat op 4 mei. Volgens Geens is er echter geen reden tot paniek. “Ook met een dichtgeweven sjaal of een bandana kun je anderen beschermen”, zegt hij. “We zijn nog maar 27 april, de meeste maatregelen gaan pas in vanaf 11 of 18 mei.” Verder krijgt elke Belg ook twee filters voor het mondmasker. Die zouden tussen 4 en 20 mei geleverd worden.