Het verscheen eerder al in SCEPTR : onze persoonlijke gegevens worden gebruikt in ‘de strijd tegen het coronavirus’. Verschillende Europese landen ontwikkelen hun eigen track-and-trace technologie, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming riep zelfs alle EU-lidstaten op om samen te werken. Google begon eerder al met de publicatie van “community reports”. Het bedrijf verzamelt persoonlijke gegevens met Google Maps om zo “betrouwbare informatie” te kunnen gebruiken en educatieve, preventieve en lokale middelen omtrent covid-19” te verzamelen. Nu werken de Amerikaanse bedrijven Apple en Google samen om die technologie verder te ontwikkelen.

(lees verder onder de tweet)

Contacttracering

Ze hopen vooral andere applicaties te ondersteunen die aan contacttracering doen. Daarnaast willen ze een systeem ontwikkelen, zodat speciale applicaties daarvoor niet langer nodig zijn. De twee bedrijven zeggen wel rekening te houden met privacy en keuzevrijheid. Mensen kunnen dus kiezen om hun gegevens al dan niet te delen.

Ze willen de Bluetooth van smartphones gebruiken. Op basis van die Bluetoothsignalen, kunnen ze dan zien in wiens buurt iemand geweest is. Als iemand dan corona blijkt te hebben, versturen ze een melding naar iedereen die contact heeft gehad. De locatievoorziening is dus niet meer nodig met dit systeem.

“Privacy, transparantie en toestemming” – Google en Apple 

“Privacy, transparantie en toestemming zijn van fundamenteel belang tijdens de ontwikkeling”, zeiden woordvoerders van beide bedrijven in een gemeenschappelijk bericht. “We zullen informatie over ons werk openbaar publiceren zodat anderen kunnen analyseren.”

Trump twijfelt nog 

Tijdens een persconferentie op het Witte Huis zei Trump alvast dat het een interessant idee is, maar “veel mensen maken zich zorgen over hun vrijheden”. “We zullen het goed onderzoeken. We laten jullie zo snel mogelijk onze beslissing weten”, voegde hij daar nog aan toe.

Europese Unie is positief over Google en Apple 

De Europese Unie is alvast positiever dan president Trump. De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming liet alvast weten dat “het initiatief verder overleg nodig heeft, maar op het eerste zicht de Europese wetgeving over privacy en vrije keuze lijkt te respecteren. Het kan ook in heel Europa gebruikt worden.”