Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog snijdt de Finse overheid haar reserves aan. Het Noord-Europese land is in het bezit van een enorme opslag aan medisch materiaal. Daarnaast heeft het land ook brandstof, graan en munitie opgeslagen. Buurland Zweden is daarentegen minder goed voorbereid. Dat land blijkt afhankelijk van een goede marktwerking.

Finland voerde op 16 maart de noodtoestand in. Hiermee gingen de grenzen dicht, sloten de scholen en werd groepsvorming verboden. De Finnen hebben ook al het onnodige verkeer tussen Helsinki en de omliggende provincie met de rest van het land verboden. Veel Finnen vluchtten snel naar hun vakantiehuis voordat de maatregelen ingingen. Op dit moment staat het dodental op 28 als gevolg van het virus. Zo’n 2.000 mensen zijn besmet.

Goed voorbereid

De geschiedenis heeft de Finnen geleerd om goed voorbereid te zijn op een eventuele aanval. Daarnaast is de bevoorrading van het land grotendeels afhankelijk van een veilige Oostzee. Het is dan ook niet ondenkbaar dat deze bevoorrading in gevaar komt. De Finse overheid heeft daarom sinds de Tweede Wereldoorlog grote reserves opgebouwd. “Het zit in het Finse DNA om goed voorbereid te zijn,” aldus Tomi Lounema, directeur van het Finse agentschap voor Noodhulp.

Over de Finse reserves is vooralsnog weinig bekend. De Finse overheid geeft zo min mogelijk informatie weg. Het is daarom onduidelijk hoe uitgebreid de reserves zijn en waar de reserves zich bevinden. Desondanks gaan experts ervan uit dat de reserves enorm zijn.

Scandinavië minder goed voorbereid

De andere Scandinavische landen zijn minder goed voorbereid op een crisis. Alle Scandinavische landen hadden oorspronkelijk grote voorraden voor indien een oorlog of een ramp zou uitbreken. Na de Koude Oorlog zijn deze voorraden moedwillig afgebroken. Men ging ervan uit dat ze niet meer nodig waren.

Zweden is overduidelijk het slechtst voorbereid. Naast het post-Koude Oorlog optimisme heeft de privatisering in de zorg ook gezorgd voor een verwaarlozing. Voor de privatisering beheerde de staat de noodvoorraad van medische middelen, maar er is nadien geen private instantie gekomen om dat over te nemen. De Zweedse overheid heeft haar burgers aangeraden om zelf een noodvoorraad aan te leggen. De Zweedse burger kan echter niet aan de medicijnen komen die men in een ziekenhuis gebruikt.