De familie van een 91-jarige coronapatiënt heeft een zaak in kort geding aangespannen tegen het Luikse MontLégia-ziekenhuis. Ze eisen een plaats op intensieve verzorging nadat het ziekenhuis dit geweigerd had. Meerdere families van andere patiënten dreigen ook met schadeclaims, weet het vakblad MediQuality en meldt Het Laatste Nieuws.

Wanneer mogen artsen een bed of medicijnen weigeren aan een hoogbejaarde coronapatiënt? Over die vraag moet de kortgedingrechter zich straks buigen. De familie van een 91-jarige patiënt eist een bed op intensieve verzorging voor hun familielid. Het ziekenhuis had dit geweigerd. Volgens het medisch vakblad MediQuality zijn er nog tal van gelijkaardige gevallen in het Luikse. 

De familie beroept zich op de Wet op de patiëntenrechten. Die bepaalt dat de arts de wil van de patiënt moet respecteren. Het vakblad voegt er nog aan toe dat de families zeker niet kansloos zijn. “Theoretisch is het niet ondenkbaar dat een rechter daadwerkelijk gevat wordt voor het verlies van een kans of zelfs voor het niet respecteren van de Wet patiëntenrechten wanneer de toegang tot intensieve zorg geweigerd wordt”, luidt het.

Immuniteit

Volgens professor medisch recht Filip Dewallens (UA en KUL) liggen de zaken echter anders. “Artsen gedragen zich zorgvuldig wanneer ze de richtlijnen van het crisiscentrum en van hun wetenschappelijke verenigingen volgen. Die richtlijnen zitten uitstekend in elkaar en over individuele triagebeslissingen wordt druk overleg gepleegd”, laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws. “Rechters beseffen ook dat de zorg bij een tekort aan beademingstoestellen, intensieve bedden of in een spoedgevallentent anders is dan in optimale omstandigheden.” 

Dewallens betreurt vooral het feit dat artsen tijdens “oorlogssituaties” zoals de coronacrisis ook nog eens een rechtszaak riskeren. Daarom doet hij een oproep aan de wetgever om hen tijdens de crisis immuniteit tegen aansprakelijkheidsclaims te verlenen.