Zolang de coronacrisis aanhoudt, wordt het dragen van een mondmasker het nieuwe normaal in de publieke ruimte. Althans als het afhangt van de experts die de Veiligheidsraad adviseren. Dat blijkt uit hun advies dat de krant Le Soir kon inkijken. 

De ogen zijn vandaag op de Nationale Veiligheidsraad gericht. Die doet (deels) haar exitplan uit de coronacrisis uit de doeken. Uit gelekte rapporten werd al deels duidelijk welke richting de experts en politici willen uitgaan: privé-bijeenkomsten zouden opnieuw toegelaten worden tot wel tien mensen en een gedeeltelijke veilige heropstart van de economie ligt op tafel. Voorzichtigheid is echter geboden bij de gelekte rapporten aangezien het nog altijd de Veiligheidsraad is die het laatste woord heeft. Dat benadrukte premier Sophie Wilmès (MR) donderdag nog expliciet in de Kamer.

Maskers centraal

Waar wel zekerheid over lijkt te bestaan, is dat mondmaskers centraal zullen staan de komende weken en misschien wel maanden. Experts raden het dragen van een mondmasker in de publieke ruimte aan vanaf 12 jaar. In de klas, op het openbaar vervoer en in de winkels dus. Het gaat dan om een rechthoekig chirurgisch masker of een katoenen masker, dat zelf gemaakt kan worden via het stappenplan op maakjemondmasker.be. 

Ook Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, pleitte donderdag om het dragen van een mondmasker verplicht te maken. “Willen we aan die social distancing tegemoetkomen, dan kunnen we slechts 10 tot 20 procent van onze capaciteit gebruiken”, zei hij tegenover VTM Nieuws. “Indien de social distancing niet kan gerealiseerd worden, moeten we zo ver durven gaan om mondmaskers op het openbaar vervoer verplicht te maken. Dat is in het belang van onze reizigers en ons personeel.”