“Iedere euro die we investeren, moet vloeien naar een nieuwe economie, in plaats van naar oude structuren. We moeten dat [laatste] voorkomen tegen iedere prijs,” aldus EC-vicevoorzitter Frans Timmermans. Volgens de vicevoorzitter “verliest Europa twee keer” als ze niet investeert in een duurzame toekomst na de coronacrisis. De uitspraken komen uit videoconferentie op 21 april. 

De woorden van Timmermans zijn te plaatsen in het bredere plan van de Europese ‘Green Deal’. In deze ‘Deal’, een plan van de Commissie von der Leyen, probeert Europa het eerste klimaatneutrale continent van de wereld te zijn. Het doel is om dit te bereiken in 2050. Lang niet iedereen in de EU zit echter te wachten op de Green Deal. Zo zou de Green Deal bijvoorbeeld landen die draaien op kolen, benadelen. Ook zou de Europese Commissie teveel macht krijgen.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/TimmermansEU/status/1204823714128388096

Timmermans slaat alarm

Volgens Timmermans is de Green Deal geen luxe, maar een noodzakelijke plicht. Hij is dan ook van mening dat “de route [naar de Green Deal] onomkeerbaar moet zijn.” Volgens de vicevoorzitter moet Europa niet vluchten voor het klimaatprobleem. Er zouden juist ‘pan-Europese antwoorden’ moeten komen voor het klimaatprobleem. Timmermans wil daarom zo veel mogelijk vasthouden aan de klimaatagenda. Hierbij dienen alleen bedrijven die meewerken aan de agenda financiële steun te krijgen.

Vlak voor de videoconferentie van Timmermans, publiceerde de Europese Raad een document genaamd: “Een stappenplan voor herstel.” In het document staat uitgelegd hoe de EU de coronacrisis te boven dient te komen. Ook hier is economisch herstel onlosmakelijk verbonden met de Groene Agenda.

De plannen van Timmermans en de Europese Raad stuiten op veel verzet. Zo zei een Italiaanse Europarlementariër: “Veel bedrijven moeten hun deuren sluiten, veel mensen weten niet wat het volgende is en [Timmermans] wil het over plastic bekertjes hebben…”