Met een grote meerderheid heeft het Europarlement Hongarije en Polen veroordeeld in een resolutie. De landen zouden volgens het Parlement opzettelijk de ‘Europese waarden’ negeren. Al eerder volgde er vanuit de Europese Unie kritiek op beide landen. Volgens critici zouden ze het coronavirus misbruiken om de oppositie de mond te snoeren.

Hoewel Polen en Hongarije in één adem genoemd worden, zijn de redenen voor de veroordeling verschillend. Polen laat, ondanks het coronavirus, toch de presidentiële verkiezingen doorgaan. Hongarije heeft daarentegen een wet aangenomen waardoor er voorlopig juist géén verkiezingen komen. Toch zien de Europarlementariërs een verband: beide landen zouden namelijk de ‘Europese waarden’ negeren.

De resolutie van het Europarlement 

Met 395 stemmen vóór en 171 stemmen tegen, nam het EP de resolutie aan. De resolutie is niet alleen een veroordeling, maar tevens een aansporing. De parlementsleden hopen namelijk dat de Europese Commissie gaat bepalen of de Oost-Europese landen zich aan de wet hebben gehouden. Indien dit niet het geval is, kunnen Polen en Hongarije hun stemrecht verliezen.

De resolutie van het Europarlement is niet geheel ongekleurd. Zo krijgen de Hongaren namelijk ook kritiek op een politiek punt: het veranderen van geslacht. De Hongaarse overheid is van mening dat het geslacht waarmee je geboren wordt, onveranderbaar is. De Europarlementariërs menen van niet. Ook Polen krijgt politieke kritiek. Polen zou jongeren niet de ‘juiste seksuele voorlichting’ geven. Eveneens maken de parlementariërs zich druk over de abortuswetgeving in Polen.

(Lees verder onder de tweet)

Reactie 

Zowel Polen als Hongarije hebben nog niet officieel gereageerd op de resolutie. De Hongaarse zittende partij (Fidesz) kwam wel met een reactie. Volgens de partij is er sprake van “fouten in feiten, duidelijke leugens en laster gebaseerd op politieke vooroordelen.” Het is een ideologische resolutie die volgens de partij ‘links’ en ondoordacht van aard is. Ook gaf Fidesz de Europese Unie zelf er flink van langs. De Europese Unie zou “verkeerd hebben gehandeld”, “te licht over de situatie hebben gedacht” en de ideologie op de eerste plaats hebben gesteld. Het conflict met Hongarije zou dan ook als dekmantel gelden voor de traagheid van de EU.

De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga, reageerde deze week ook op bepaalde beschuldigingen. Zij zei onder andere dat de Hongaarse Noodwet te vergelijken is met andere noodwetten. Volgens haar is dan ook het politieke verschil met het liberalisme een heikel punt. Wettelijk gezien zou Hongarije geen uitzondering zijn op de rest van de Unie.