Volgens de Britse conservatieve politicus, Michael Gove, heeft de Europese Unie haar eigen principes opzij gezet tijdens de coronacrisis. Hij refereert dan aan de landen die hun grenzen sloten en de economische interventies. Dat zijn volgens hem buitengewone maatregelen die de EU anders nooit zou toelaten.

“EU laat dingen doe dat ze normaal nooit zou toestaan”

“Eén van de redenen dat we niet meer binnen het juridische gebied van de EU willen zitten op het einde van de transitieperiode, is zodat we een maximum aan flexibiliteit kunnen garanderen. We willen zo goed mogelijk staatshulp bieden. Ook andere stappen om onze economie te versterken, willen we ongehinderd kunnen nemen,” aldus Michael Gove.

“We hebben gezien dat tijdens de coronacrisis, enkele principes van de Europese Unie volledig overboord zijn gegooid. Dat heeft de EU gedaan zodat de lidstaten de nodige stappen kunnen ondernemen. We hebben daarnaast grenzen gezien die sluiten en lidstaten hebben zelf geïnterfereerd in de economie. Dat zou de EU normaal niet toestaan,” voegt hij daar nog aan toe.

Brexitonderhandelingen

Ten slotte zei hij nog dat het Verenigd Koninkrijk zeker een grote kans heeft om nog een akkoord te bereiken met de EU. Volgens hem zou Groot-Brittannië het volgende vrijhandelsakkoord binnen een paar weken kunnen presenteren. De EU zou al een versie hebben ontvangen.

De Brexitonderhandelingen zijn opnieuw van start gegaan na een lange onderbreking. De Britse en Europese onderhandelaars doen dat met een videoconferentie. Er is echter maar weinig vooruitgang gemaakt. De vier belangrijkste knelpunten zijn duidelijk voor beide kanten. De eerste vraag is tot hoeverre het Verenigd Koninkrijk de regels van de EU zal blijven volgen. Daarnaast is de vraag of het Verenigd Koninkrijk het Europees Verdrag van de rechten van de Mens zal blijven naleven. Ook of de Britse wateren openblijven voor EU-vissersboten is een belangrijk vraagstuk. Ten slotte is nog niet duidelijk hoe het verdrag er zal uitzien. Wordt het één groot verdrag, of een collectie van meerdere kleinere akkoorden? Er zijn dus nog veel vragen zonder antwoord.