De Europese Unie zal 15 miljard euro besteden om ‘kwetsbare’ landen – voornamelijk in Afrika – te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.  

“Afrika kan over een paar weken met dezelfde problemen te maken krijgen als wij in Europa. Het heeft onze hulp nodig om de verspreiding van het virus te vertragen. Daarom garandeert de Europese Unie meer dan 15 miljard euro om onze partners in de wereld te helpen in de strijd tegen het coronavirus”, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (EVP) in een video op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Gros van het geld gaat naar Afrika

De naar schatting 15,6 miljard euro zal bestaan uit herverdelingen van niet-bestede middelen, reserves van het Europees Ontwikkelingsfonds en garanties van het Europees Fonds voor Duurzame Ontwikkeling. Het gros van het geld – zo’n 13 miljard euro – moet kwetsbare landen helpen het hoofd te bieden aan economische en sociale gevolgen van de coronapandemie. 

Het geld – officieel bestemd voor ‘kwetsbare landen’ wereldwijd – zou in eerste instantie vooral naar Afrika gaan. Zo’n 90% van die kwetsbare landen bevinden zich immers in Afrika. Daarnaast gaat er geld naar landen die in het Midden-Oosten vluchtelingen opvangen, westelijke Balkanlanden, zogenaamde ‘nabuurschapslanden’ zoals Armenië en Oekraïne en enkele Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

Naar verluidt hoopt de EU met de steun andere internationale organisaties en landen – zoals het Internationaal Monetair Fonds en China – aan te moedigen ook geld vrij te maken voor Afrika.