Erik Gilissen, Kamerlid voor het Vlaams Belang uit Beringen, komt met een mogelijke oplossing voor het mondmaskertekort. Er is namelijk een ernstig tekort aan mondmaskers in de Vlaamse, en bij uitbreiding Europese, ziekenhuizen. Daarom heeft hij koppelstukken ontworpen om FFP3-filters te kunnen gebruiken op snorkelmaskers. Zijn ontwerp kan nu met 3D-printing geproduceerd worden.

Het is niet het eerste project om snorkelmaskers aan te passen. In Spanje en Italië begonnen kleine projecten dit ook al te onderzoeken. Die projecten wilden snorkelmaskers omvormen tot persoonlijke beschermingsmiddelen tegen Corona. Zulke maskers zijn er namelijk nog voldoende en sluiten de buitenlucht ook volledig af. Ze moeten een duiker immers kunnen beschermen onder water.

Filterprobleem

Eén van de grootste problemen is nu mogelijk opgelost door een Vlaming. Die maskers hebben namelijk geen filter. Ze sluiten goed de lucht af, maar verder hebben ze gewoon een buis die dan boven water blijft. Zo kan een duiker onder water ademen, zolang die tenminste dicht genoeg bij de oppervlakte blijft. Vlaams Belanger Erik Gilissen wilde een antwoord bieden op dat probleem. Hij ontwierp koppelstukken om FFP3-filters vast te maken aan de buis van de snorkelmaskers.

(Lees verder onder de tweet.)

 

De FFP3-filters filteren minuscule deeltjes uit de lucht zoals virussen. Daarom zijn die maskers zo belangrijk, maar er is een gigantisch groot tekort. Zo heeft Amerika bijvoorbeeld een exportverbod op mondmaskers ingevoerd, pleegde een Turks bedrijf fraude door niet te leveren en moesten honderdduizenden Chinese mondmaskers terug uit de ziekenhuizen omdat ze defect waren.

Nu kunnen koppelstukken met een 3D-printer gemaakt worden. 3D-printers kunnen digitale bouwtekeningen driedimensionaal produceren. Dat wil dus zeggen dat het ontwerp van Erik Gilissen wordt ingevoerd in een computer en de printer zijn ontwerp dan omvormt tot werkelijkheid. Zo kunnen de koppelstukken snel en relatief goedkoop geproduceerd worden. Nu het filterprobleem is opgelost, kunnen de snorkelmaskers snel worden ingezet tot volwaardige bescherming in de medische sector. Erik Gilissen hoopt hiermee dat het medisch personeel zich beter kan beschermen.

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken is ook blij met de maskers. Vandaag tweette hij nog dat hij het jammer vond dat dit niet in de media verscheen. “Nochtans echt leuk nieuws in tijden van zoveel droefenis”, aldus voorzitter Tom Van Grieken.