De Turkse president Recep Tayyip Erdogan deed een uitval naar verschillende gemeentes in Turkije. Volgens Erdogan zouden de gemeentes namelijk een ‘parallelstaat’ vormen. De gemeentes halen immers zelf donaties binnen tegen corona. En dat mag niet volgens Erdogan. Vooral de burgemeester van Istanboel komt hiertegen in verzet.

Turkije telt op dit moment rond de 18.000 coronagevallen, waarvan er 356 mensen overleden zijn. Istanboel, de grootste stad van het land, telt veruit het grootse aantal besmettingen. Turkije sloot onder andere de scholen. Toch gaat het land niet naar een volledige lockdown. Volgens critici blijft zo de economie beter beschermd.

(Lees verder onder de video)

Parallelstaat?

In de strijd tegen corona verzamelen gemeentes in Turkije geld. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is dat echter verboden. De bankrekeningen van de gemeentes werden dan ook bevroren. Daardoor is het gecollecteerde geld ook niet meer te gebruiken. Daarnaast is de nationale overheid nu een eigen inzamelcampagne begonnen. Erdogan beschuldigt de lagere overheden ervan een parallelstaat te vormen.

Op de maatregelen van Erdogan is veel kritiek gekomen. Volgens de lagere overheden is het net wat Erdogan doet dat verboden is. Zij menen dat het verzamelen van geld prima binnen hun bevoegdheden past. Ook denken ze veel beter op de crisis te kunnen reageren. Volgens hen is er immers geen tijd te verliezen in de strijd tegen corona.

Serie van botsingen

De grootste tegenstander van Erdogan is de burgemeester van Istanboel. Burgemeester Imamoglu spande dan ook een rechtszaak tegen Erdogan aan. Imamoglu stelt bovendien al dagen geen contact te krijgen met de nationale overheid. Zo zegt hij: “Als burgemeester van de grootste stad van Europa ben ik al dagenlang aan het bellen, maar niemand in Ankara reageert.”

De burgemeester en de president zijn al langer in conflict met elkaar. Istanboel was vroeger een AKP-bolwerk – de partij van Erdogan. Sinds 2019 is de stad echter in hadden van een oppositiepartij. De burgemeester en president vechten vaak hun ruzies uit op Twitter.