Duitsland houdt de grenzen dicht tot 4 mei. De grenscontroles met Oostenrijk blijven zelfs nog 6 maanden langer doorgaan. De grenzen met België, Nederland, Polen en Tsjechië blijven wel open – zij het onder bepaalde voorwaarden. Tegelijkertijd is de Duitse regering van plan om de coronamaatregelen te versoepelen.

Duitsland sloot op 16 maart de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Later sloten tevens de grenzen met Denemarken en Luxemburg. Nu is bepaald dat deze grenzen voorlopig nog even dicht blijven. Mensen uit andere buurlanden mogen nog wel Duitsland in, maar er is ook toezicht. Daarom kunnen mensen zonder goede reden tóch nog worden teruggestuurd.

Rol van migratiecrisis in grenscontroles

Volgens deze minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU), blijven de grenscontroles met Oostenrijk plaatsvinden tot 11 november 2020. Een grote verassing is dit niet, sinds 2015 zijn er namelijk al grenscontroles met Oostenrijk vanwege de migratiecrisis. De grens tussen Oostenrijk en Duitsland ligt op de zogeheten ‘Balkanroute’, de drukst bezochte route naar het Westen voor illegale migranten. Deze route is nog steeds in gebruik, dus de grenscontroles blijven. Het feit dat Griekenland de Turken beschuldigt van het ‘opzettelijk’ sturen van migranten speelt hierbij een rol.

Als het aan de Duitse regering ligt, komt er binnenlands een lichte versoepeling in de coronaregelgeving. Winkels tot 800 vierkante meter zouden hun deuren weer mogen openen, ongeacht het soort winkel. Horeca is helaas uitgesloten van dit voorstel. Of de Duitsers het voorstel gaan implementeren is nog onduidelijk. De regering moet het nog met de Bondslanden overleggen. Hierdoor kunnen ook lokale verschillen in de regelgeving omtrent corona ontstaan.