De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer roept op tot het sluiten van de grenzen. Duitsland introduceerde al grenscontroles met Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken. Nu komen daar mogelijk nog België, Nederland, Tsjechië en Polen bij.

(Lees verder onder de video)

Alle grenzen dicht

Minister Horst Seehofer gaat aankomende maandag in overleg over de maatregelen. Seehofer meent dat het nu mogelijk is om de bestaande grensovergangen te ‘omzeilen’. Niet alle grenzen zijn immers dicht. Rond de 60.000 mensen werden tot nu toe de toegang tot Duitsland geweigerd. Zij konden geen geldige reden geven om het land in te moeten zijn.

Op dit ogenblik komen zo’n 20.000 buitenlanders iedere dag Duitsland binnen. Dat gebeurt grotendeels via de landen waar nog geen grenscontrole is. Overigens zijn er voor Duitsers die het land willen verlaten wel al grenscontroles op plaatsen waar zij zelf de grens nog openhouden. Zo komen de Duitsers Tsjechië niet zomaar meer in.

De richtlijnen

Niet iedereen is blij met het voorstel van Seehofer. Zo wil deelstaat Noordrijn-Westfalen graag de grenzen openhouden. Ook de Europese Commissie moet haar laatste oordeel nog vellen. De Commissie liet weten nog te vergaderen met lidstaten over een verlenging van de interne controles.

De Europese Commissie heeft een set aan richtlijnen voor grenscontroles opgesteld. Hierin staat voorop dat het verkeer van goederen door blijft gaan. Ook mensen met essentiële beroepen moeten de grens over kunnen. Voor de rest geeft de Commissie de voorkeur aan gezondheidscontroles. Hierbij is het verschil met grenscontroles dat een persoon niet geweigerd mag worden.