Het zit er bovenarms op tussen communistisch China en het Duitse blad Bild – de grootste krant van Duitsland. Eerst stelde de krant een fictieve factuur op van 149 miljard euro, met daarin alle onkosten die China aan Duitsland verschuldigd zou zijn. De Chinese ambassade in Duitsland reageerde met een open brief waarin men de krant van “nationalisme, vooroordelen en vijandigheid tegen China” beschuldigt. Daarop reageerde hoofdredacteur Julian Reichelt met een eigen open brief aan de Chinese president Xi Jinping: “U brengt de wereld in gevaar.”

De bal ging aan het rollen nadat Bild een artikel publiceerde met de titel ‘Wat China ons verschuldigd is’, met daarin een schatting van de economische schade die Duitsland heeft geleden door de coronacrisis. Het totale kostenplaatje zou volgens Bild neerkomen op 149 miljard euro, ongeveer 1.784 euro per Duitser. Het blad houdt de Chinese overheid rechtstreeks verantwoordelijk voor de uitbraak van het virus.

Chinese ambassade: “Vijandigheid tegen China”

De Chinese ambassade in Duitsland reageerde met een open brief waarin men de krant van “nationalisme, vooroordelen en vijandigheid tegen China” beschuldigt. “Afgezien van het feit dat we het een vrij slechte stijl vinden om een land de schuld te geven van een pandemie die de hele wereld treft en om vervolgens een expliciet verslag te presenteren van de vermeende Chinese schulden aan Duitsland, gaat het artikel voorbij aan enkele essentiële feiten”, klinkt het.

“We merken op dat veel landen die nu worstelen met COVID-19 tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de grensoverschrijdende verspreiding van de ziekteverwekker nadat China zijn uitbraak heeft gemeld volgens de richtlijnen van de WHO.”

Hoofdredacteur Bild: “Grootste exporthit China is Corona”

Daarop richtte hoofdredacteur Julian Reichelt zich rechtstreeks tot de Chinese president Xi Jinping: “U regeert door middel van bewaking. U zou geen president zijn zonder bewaking. U houdt alles in de gaten, elke burger, maar u weigert de ziekelijke ‘wet markets’ in uw land in de gaten te houden. U sluit elke krant en website af die kritisch is over uw bewind, maar niet de kraampjes waar vleermuissoep wordt verkocht. U houdt niet alleen uw mensen in de gaten, u brengt ze in gevaar – en met hen, de rest van de wereld.”

“Bewaking is een ontkenning van de vrijheid. En een natie die niet vrij is, is niet creatief. Een natie die niet innovatief is, vindt niets uit. Daarom heeft u uw land tot wereldkampioen in diefstal van intellectueel eigendom gemaakt”, schrijft Reichelt. “China verrijkt zich met de uitvindingen van anderen, in plaats van zelf uit te vinden. De reden dat China niet innoveert en niet uitvindt is dat u de jongeren in uw land niet vrij laat denken. De grootste exporthit van China (die niemand wilde hebben, maar die toch de wereld rond is gegaan) is Corona.”

“U, uw regering en uw wetenschappers moesten lang geleden weten dat Corona zeer besmettelijk is, maar u heeft de wereld in het duister gelaten. Uw topexperts hebben niet gereageerd toen westerse onderzoekers vroegen wat er in Wuhan aan de hand was. U was te trots en te nationalistisch om de waarheid te vertellen, wat volgens u een nationale schande was”, klinkt het.

“Waarom zijn uw giftige labo’s niet zo veilig als uw gevangenissen voor politieke gevangenen?”

“Waarom zijn uw giftige laboratoria niet zo veilig als uw gevangenissen voor politieke gevangenen”, vraagt de hoofdredacteur. “Wilt u dit uitleggen aan de rouwende weduwen, dochters, zonen, echtgenoten, ouders van Corona-slachtoffers over de hele wereld?”

“In uw land fluistert uw volk over u. Uw macht brokkelt af. U heeft een ondoorgrondelijk, ondoorzichtig China gecreëerd. Voor Corona stond China bekend als een bewakingsstaat. Nu staat China bekend als een bewakingsstaat die de wereld besmette met een dodelijke ziekte. Dat is uw politieke erfenis”, besluit Reichelt. “U bent van plan om China te versterken door middel van een plaag die u hebt geëxporteerd. Het zal u niet lukken. Corona zal uw politieke einde zijn, vroeg of laat.”