De Duitse minister Horst Seehofer heeft vandaag de sjiitische militie Hezbollah verboden. De Duitse politie kwam in de vroege morgen meteen in actie en viel verschillende moskeeverenigingen binnen. Hier zijn verschillende verdachten gearresteerd. De beslissing volgt op lange politieke druk van de VS en Israël om de organisatie te verbieden. Al in juni 2019 wilde Alternative für Deutschland de organisatie verbieden. Toen meende het parlement dat er geen snel verbod moest worden ingevoerd.

Volgens de EU-richtlijnen is er een verschil tussen de politieke Hezbollah, en de ‘militaire vleugel’. De militaire vleugel is sinds 2013 al verboden in de gehele Unie, de ‘politieke Hezbollah’ echter niet. Verschillende landen, zoals: Groot-Brittannië en Nederland, hebben de organisatie als geheel verboden. Duitsland volgt nu daarin.

(Lees verder onder de tweet)

Druk op verbod ‘Hezbollah’

De Hezbollah mocht sinds afgelopen december al geen activiteiten meer organiseren in Duitsland. Nu de groep officieel een terreurorganisatie is, zijn er ook verschillend mensen gearresteerd. Naar schatting zijn er zo’n 1.050 mensen actief voor de terreurorganisatie in Duitsland.

Amerika en Israël voerden al langer druk uit op Duitsland om de organisatie te verbieden. Het Libanese Hezbollah en Israël voerden immers meermaals strijd met elkaar. Een van de oorspronkelijke doelen van de organisatie is “het vrijmaken van Jeruzalem van Israëlische bezetting.” Ook wordt de organisatie ervan beschuldigd verschillende bomaanslagen op Israëliërs te hebben uitgevoerd. 

(Lees verder onder de tweet)

De Israëliërs zijn erg tevreden met het verbod van Duitsland. Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, ‘juicht’ de Duitse beslissing zelfs ‘toe’. Volgens hem zouden andere Europese landen het Duitse voorbeeld moeten volgen. Ook het Amerikaans-Joodse Comité laat weten achter het Duitse oordeel te staan. “We hopen nu dat andere Europese landen de Duitse beslissing goed bekijken en dezelfde conclusies zullen trekken over de ware kern van Hezbollah”, aldus hoofddirecteur David Harris. De Libanese organisatie toestaan op het Europese grond zou Europa in een slecht daglicht zetten. Ook zou volgens Harris het ‘antisemitisme’ zich hierdoor verspreiden.