Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) moet door het stof. Reden? In een interview met De Zondag roept ze kustburgemeesters op om tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie te geven. “Met die domme quote zet de minister al ons werk op de helling”, klinkt de kritiek van burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a).

“De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen”, verdedigt Demir tegenover De Zondag. Het voorstel komt er na de onduidelijkheden omtrent verplaatsingen naar een tweede verblijf aan de kust. In coronatijden zijn enkel essentiële verplaatsingen toegelaten. Mensen die bijvoorbeeld naar hun appartement aan zee willen gaan, werden al teruggestuurd door de politie. 

“Domme quote”

De uitspraak van minister Demir, die vooral haar bezorgdheid over de toerismesector wil uiten, krijgt heel wat kritiek. “Het is nu al moeilijk om met alle kustburgemeesters eenzelfde beleid te vormen, maar vooralsnog slagen we daar best goed in”, reageert burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a) aan Belga. “Nu zet Demir al dit werk op de helling met een ronduit domme quote. Tweedeverblijvers zijn heus niet de enige groep die het nu moeilijk heeft, hoor. Onze eigen inwoners, horeca-ondernemers, mensen die technisch werkloos zijn, ook zij hebben nood aan duidelijke steunmaatregelen.”

Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende, is minder fel in zijn kritiek. “De heropbouw van het kusttoerisme en de kusthoreca zal pas in een volgend stadium aan de orde zijn”, schrijft hij op Twitter. “Daar zal geld voor nodig zijn. Nu al individuele compensaties suggereren is niet wijs.”

(Lees verder onder de tweet.)

Misbegrepen

Aan Het Laatste Nieuws meldt Demir dat haar uitspraak verkeerd begrepen is. “Als burgemeester Vandenberghe meent dat ik voor het einde van de crisis mensen naar zee wil lokken, moet hij het voorstel nog eens lezen”, aldus de N-VA-minister. “Hysterisch reageren en een voorstel voor de heropleving van de eigen toeristische sector ‘dom’ noemen is – laat ons zeggen – niet verstandig.”