N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever vindt dat er dringend meer duidelijkheid moet komen over hoe ons leven er na 3 mei uit zal zien. “We lopen achter op dat vlak, als ik naar het buitenland kijk”, zei hij maandag op Radio 1. “Het opofferen van de economische welvaart kost ook gigantisch veel gezonde levensjaren.”

De coronamaatregelen werden vorige week met twee weken verlengd tot 3 mei. Of we ook na die datum nog in lockdown blijven is onduidelijk. Vrijdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Mogelijk schept die meer duidelijkheid. De Wever vindt dat er snel meer duidelijkheid moet komen over het verder verloop van de lockdown. 

“Er moet dringend een exitplan komen om op een veilige manier de economie herop te starten. De komende maanden wordt beslist over onze welvaart voor het komende decennium”, stelde hij op Radio 1. Landen zoals Nederland, Oostenrijk en Duitsland staan veel verder volgens de N-VA-voorzitter. Economie en gezondheid gaan volgens De Wever hand in hand. “Je riskeert dat de reactie op de crisis erger wordt dan de crisis zelf. Het opofferen van de economische welvaart kost ook gigantisch veel gezonde levensjaren”, zegt De Wever. “Economie en gezondheid, dat hangt samen. Als je geen sterke welvaart hebt, kan je geen sterke gezondheidszorg hebben.”

Gesprekken federale regering

De Wever ging ook in op de federale regeringsvorming. Vrijdag liet N-VA-Kamerleider Peter De Roover al weten dat de Vlaams-nationalisten wellicht de volmachten van de regering-Wilmès niet zal verlengen. De huidige termijn loopt af in juni. De N-VA-voorzitter richtte zich rechtstreeks tot de overige Vlaamse partijen om “zich niet in de afgrond van de PS en Ecolo te laten duwen”.

“Wij zijn bereid het compromis te maken, maar wel vanuit onze logica en vanuit het programma dat wij belangrijk vinden. Anders hoeft het niet”, besluit De Wever.